Aangeboden door ENGIE

© Shutterstock.com

Vijf redenen om je CV-ketel nu te laten controleren

De lente is stilaan in aantocht, dus binnenkort hoeft je verwarmingsinstallatie niet meer zo hard te werken. Het voorjaar is de beste tijd van het jaar om je ketel te laten nakijken. En dat heeft alleen maar voordelen.

1. Je verbruikt minder

Een slecht afgestelde verwarmingsketel verbruikt meer dan nodig. Bij een controle zal de onderhoudstechnicus de installatie nakijken, waar nodig schoonmaken en afstellen. Bij een goed onderhouden ketel blijft het rendement optimaal. Daardoor kun je tot 10% op je verwarmingskosten besparen. Voor een gemiddeld gezin kan de besparing oplopen tot 100 euro per jaar.

2. Je ketel gaat langer mee

Net zoals een goed onderhouden fiets of auto langer meegaat, heeft ook een regelmatig onderhouden ketel een langere levensduur. Afhankelijk van het merk en type gaat een cv-ketel tegenwoordig 12 tot 15 jaar mee. Als je nalaat hem regelmatig te laten controleren, is de levensduur echter korter en zal je de ketel sneller moeten vervangen. Bij een regelmatig onderhoud van je ketel door een erkend vakman wordt het risico op pannes bovendien tot vijf keer kleiner!

3. Je bent veilig

Bij een slecht onderhouden cv-ketel kan het zijn dat de brandstof niet volledig verbrandt. Er wordt dan koolstofmonoxide (CO) gevormd, een giftig gas. Bij de controle spoort de onderhoudstechnicus problemen met de toevoer van lucht en brandstof op, en meet hij of er CO aanwezig is in de rookgassen. Met een goed onderhouden ketel vermijd je dus het risico op koolstofmonoxidevergiftiging. Om je helemaal te beschermen tegen koolstofmonoxidevergiftiging is een goede verluchting ook essentieel.

4. Het is verplicht

Je cv-ketel regelmatig laten nakijken is wettelijk verplicht. Die controle moet in alle gewesten door een erkend technicus worden uitgevoerd. Heb je een verwarmingsinstallatie op mazout, dan moet die elk jaar nagekeken worden. In Vlaanderen en Brussel moet je een gasketel om de twee jaar laten nakijken, in Wallonië is dat elke drie jaar .

Als je huurt, ben jij verantwoordelijk voor het onderhoud van de verwarmingsinstallatie. Het huurcontract kan wel voorzien dat de eigenaar zelf voor het onderhoud en/of de controle zorgt. Hij kan de huurder wel vragen om hem dat terug te betalen.

5. Je moet minder lang wachten

Veel mensen wachten tot de winter voor de deur staat om hun ketel te laten controleren. Daardoor hebben onderhoudstechnici het in het najaar erg druk. In de lente en zomer is het veel kalmer, en krijg je sneller een afspraak vastgelegd. Heb je geen zin om zelf aan het periodieke onderhoud te moeten denken? Dan kan je een onderhoudscontract afsluiten. De onderhoudstechnicus contacteert je dan zelf om een afspraak te maken. Als je een onderhoudscontract afsluit bij ENGIE, wordt de kost van het onderhoud gespreid. Je betaalt elke maand een klein bedrag via je energiefactuur in plaats van alles in één keer te moeten betalen.