Themabeeld. 

Themabeeld. ©  rr

FGP Antwerpen nam 14,4 miljoen cash geld en goederen in beslag in 2020

De federale gerechtelijke politie (FGP) van Antwerpen heeft vorig jaar 469 aanhoudingen verricht. Zowat de helft van de verdachten werd gearresteerd voor verdovende middelen. In 2020 werd 65,5 ton cocaïne in beslag genomen, opnieuw een record. Ook werd voor 14,4 miljoen euro aan cash geld en goederen in beslag genomen. Dat staat allemaal te lezen in het jaarverslag van de FGP Antwerpen dat maandag werd voorgesteld.

blg

Ook in 2020 werd Antwerpen geconfronteerd met de uitwassen van de handel in cocaïne. Er werden zo’n 22 aanslagen op woningen of leegstaande gebouwen gepleegd. In een van de clusters uit 2019 vielen ondertussen ook de eerste veroordelingen met effectieve gevangenisstraffen tot 6 jaar.

In 2020 werden door de afdeling Agressie van FGP Antwerpen 7 nieuwe moordonderzoeken en 8 nieuwe onderzoeken inzake wapenhandel opgestart. Er werden vorig jaar 31 automatische machinegeweren, een raketlanceerder, 22 granaten, 52 pistolen/revolvers, 25 geweren en een grote hoeveelheid aan springstoffen en munitie in beslag genomen.

Cybercriminaliteit

FGP Antwerpen ziet het fenomeen van de cybercriminaliteit een steeds hogere vlucht nemen. Zo werden er vorig jaar tijdens de coronacrisis meer phishing-dossiers opgestart. Burgers worden daarbij telefonisch, met een sms-bericht of via e-mail gecontacteerd door (internationaal) georganiseerde oplichters om hun bankgegevens en de daarbij horende persoonlijke codes te ontfutselen.

In 2020 werden door de afdeling Ecofin verschillende dossiers in deze materie opgestart met als resultaat 35 arrestaties en inbeslagname van cash geld en luxegoederen. De speurders slaagden erin om, in samenwerking met een bank, een potentieel nadeel van zo’n 657.000 euro tegen te houden en aan de slachtoffers terug te betalen.

Home invasion

Vorig jaar werden 88 nieuwe onderzoeken geopend over zware eigendomsdelicten. Sinds de lockdown medio maart werd een forse toename vastgesteld inzake home invasions in de provincie Antwerpen. Dertien onderzoeken kwamen in handen van FGP Antwerpen afdeling Goederen. Ze slaagde erin 80 aanhoudingen te verrichten in 30 verschillende onderzoeken.

Het afgelopen jaar werden er op de afdeling Terro van FGP Antwerpen 53 nieuwe onderzoeken geopend. Deze afdeling houdt zich bezig met (vermoedelijke) radicalisering, propaganda voor bijvoorbeeld IS, de financiering van terrorisme en ze voert onderzoeken naar terroristische misdrijven en/of (dreigingen met) aanslagen.