Nasa verspreidt unieke videobeelden van landing Perseverance op Mars

De Nasa heeft videobeelden verspreid die de Marsrobot Perseverance vorige week tijdens zijn landing heeft gemaakt.

jvt

Voor het eerst kunnen we een landing op de rode planeet zien vanuit het perspectief van een Marsrobot. De beelden tonen onder meer hoe de parachute opengaat. Op dat moment had het ruimtetuig een snelheid van zo’n 1609 km/u. Ook het hitteschild wordt afgestoten.

Uiteindelijk landt de Perseverance in een stofwolk op Mars in de Jezerokrater. Dat wordt vanuit verschillende hoeken getoond.

 

 ©  EPA-EFE

De Perseverance is uitgerust met 23 camera’s om foto’s en filmpjes te maken van de om­geving – en onvermijdelijk ook een paar selfies. Een handvol camera’s werd vóór de landing al opgeofferd, nadat ze hun opnames van de binnenkomst en de afdaling in de atmosfeer en de touchdown netjes hadden doorgeseind.

De Perseverance kreeg ook een microfoon opgespeld, maar een opname maken tijdens de landing is mislukt. Wel kon de Marsrobot een opname na de landing maken. Voor de eerste keer kunnen we volgens de Nasa het geluid vanop Mars horen. Zo ving de microfoon het geluid van een windstoot op. ‘Overweldigend’, zei een Nasa-wetenschapper tijdens de persconferentie.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vorige vrijdag werden al de eerste foto’s gedeeld van Perseverance op Mars. De Marsrobot gaat de komende jaren onder meer op zoek naar sporen van vroeger leven.