©  BELGA

Geen prestigezege voor Belgian Lions tegen Tsjechië in EK-kwalificatieronde

Geen prestigezege voor de Belgian Lions tegen Tsjechië. De Lions, al sinds zondag zeker van groepswinst in poule C en dus kwalificatie voor het EK van 2022, verloren op de slotspeeldag van de EK-kwalificatieronde tegen het nummer 11 van de wereld. De selectie van bondscoach sluit de groepsfase af met een 4 op 6.

Patrick Ceulemans in Vilnius

Geen Hans Vanwijn en Ismael Bako meer in de selectie van de Belgian Lions. En dat scheelde uiteraard wel een slok op de borrel. Bondscoach Dario Gjergja startte met Manu Lecomte, Retin Obasohan, Jean-Marc Mwema, Maxime De Zeeuw en Khalid Boukichou in de basisvijf. Manu Lecomte zette de Lions onmiddellijk op voorsprong. Het was de enige keer in de eerste helft dat België op voorsprong stond. Jaromir Bohacek nam zijn team op sleeptouw en zorgde snel voor een 2-8 bonus. Met ook Martin Kruz, één van de vier ploegmaats van Retin Obasohan bij Nymburk, nam Tsjechië met driepunters verder afstand: 10-19 en 14-24.

Bondscoach Dario Gjergja probeerde met time-outs en vervangingen het tij te keren. Offensief liep het in tweede schuifje via Andy Van Vliet, Manu Lecomte en vooral Retin Obasohan beter, maar een echter remonte was na 19-26 en 21-31 echter niet aan de orde. De Belgische defense was immers nergens en met een sterke Vojtech Hruban ging het naar 29-43. Retin Obasohan bleef wel scoren, maar de Tsjechen trokken de rust in met een verdiende 40-51 voorsprong.

Retin Obasohan kwam scherp uit de kleedkamer, dropte een bom en lukte na een steal een verschroeiende dunk: 45-54. Na een onsportieve fout van diezelfde Obasohan werd de terugkeer van de Belgen gestopt. Loïc Schwartz dropte twee driepunters (51-58) maar in verdediging klopte het plaatje weer niet en Tsjechië bleef dan ook domineren: 53-62. Maxime De Zeeuw incasseerde enkele lichte fouten, coach Dario Gjergja incasseerde een technische fout, maar een hard werkende Thomas Akyazili en Retin Obasohan stuwden de Lions wel naar een 59-65 tussenstand. Maxime De Zeeuw incasseerde in het slot van het derde schuifje een dubieuze vijfde fout, maar de Lions naderden wel met een dunk van Retin Obasohan in de slotseconde van het derde schuifje naar een 65-69 tussenstand.

In het slotkwart werd er in defense wel hard geknokt, was na een bom van Pierre-Antoine Gillet (68-69) een feit en bracht Thomas Akyazili de Lions bij 73-72 op voorsprong. In een prangende slotfase kenden de Belgen enkele keren pech en zorgden Jaromir Bohacik en Tomas Vyoral voor 75-82. Ondanks bommen van Manu Lecomte en Pierre-Antoine Gillet bleven de Lions op achtervolgen aangewezen (81-85). In de slotminuut vierde de 18-jarige Ajay Mitchell zijn debuut bij de Belgian Lions. Hij scoorde onmiddellijk (84-87), maar de winst ging na een hectische slotfase wel naar Tsjechië.

België-Tsjechië 86-91

België: Akyazili 9, Mitchell 3, Lecomte 12, Mwema 0, Schwartz 8,

Gillet 9, De Zeeuw 7, Libert 3, Lambrecht 0 ,Boukichou 0, Van Vliet ,

Obasohan 23

Kwarts: 14-24, 26-27, 25-28, 21-22

Meer sportnieuws