Premier Alexander De Croo. 

Premier Alexander De Croo. ©  BELGA

 

De Croo: “Absolute noodzaak om zeer voorzichtig te blijven”

Het lijkt erop dat er pas vanaf mei voldoende zekerheid is dat versoepelingen niet tot een nieuwe piek leiden. Maar het punt waarop het risico op een derde coronagolf “serieus vermindert”, is niet meer veraf, zegt premier Alexander De Croo (Open Vld).

Wim Lecluyse, kma

De Croo zette vanmiddag een persconferentie op poten om een stand van zaken te geven. Hij verwijst nadrukkelijk naar het Overlegcomité van aanstaande vrijdag. De druk groeit om een aantal versoepelingen toe te staan voor een aantal sectoren. Maar voor het nemen van beslissingen is het nodig om “heel rationeel” de cijfers te bekijken, benadrukt hij.

LEES OOK: Iedereen komt aankloppen voor versoepelingen, maar “daar is geen marge voor”

De Croo maakt uit de uitgetekende modellen op dat we “het punt naderen waarop het risico op een derde golf serieus vermindert”. Dat is niet “voor morgen of volgende week”, maar dat moment “is niet ver weg meer”. Daarmee lijkt hij de luidste roep om versoepelingen alvast te temperen.

Hij zegt onomwonden dat we in maart dan ook “een zekere voorzichtigheid” zullen moeten hanteren. “Dat betekent niet dat er dan niets mogelijk is”. Maar het moment waarop écht meer mogelijk is, is volgens de premier dan ook niet meer veraf.

Mutaties

De belangrijkste onduidelijkheid die blijft, is over de opmars van de verschillende varianten van het virus. In de verschillende scenario’s wordt uitgegaan van een grotere besmettelijkheid van de varianten: tussen de 30 en 70 procent. Meest waarschijnlijk is rond de 50 procent, zegt biostatisticus Niel Hens. Al merkt hij op dat er veel onzekerheden blijven in de uitgetekende modellen. Zo is de impact van reizen nog niet meegerekend.

Bij geen versoepelingen zou een grotere besmettelijkheid van 30 procent weinig gevolgen hebben, 70 procent zou wel een nieuwe piek kunnen veroorzaken. Als we in maart de maatregelen afbouwen tot op het niveau van september, dan zou de piek bij 70 procent meer besmettelijkheid zelfs tot ver boven de piek van de tweede golf kunnen stijgen. Daartegenover staat dan 30 procent wel beheersbaar zou zijn. Maar in het meest realistisch geachte scenario, van rond de 50 procent, stijgt het aantal nieuwe ziekenhuisopnames bij een dergelijke versoepeling ook weer tot het peil van de tweede golf.

Een versoepeling in april zou al veel beperktere gevolgen hebben, doordat er dan al meer mensen gevaccineerd zullen zijn. Zelfs het ergste scenario klimt dan niet meer boven de piek van november. In mei is dat nog meer het geval. Dan zou ook een hogere besmettelijkheid ‘beheersbaar’ blijven, ondanks een opstoot bij versoepelingen.

 

 ©  rr

Hens geeft dan ook twee conclusies: we zullen nog “wat geduld” moeten uitoefenen, tot we meer inzicht hebben in de verspreiding van de varianten. En hij ziet wel ‘perspectief’ naar de zomervakantie.

De premier verwijst naar het belang van de vaccinaties. “Per week dat we vaccineren zien we dat we de impact beter onder controle krijgen.” Hij geeft toe dat het daarom ‘frustrerend’ is dat er problemen zijn met leveringen, maar vraag begrip voor het grote werk van de farmaceutische industrie.

Huidige situatie

Momenteel is de situatie in ons land vrij stabiel, wat eigenlijk al enkele maanden zo is, zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano, die ook op de persconferentie kwam spreken. “Het feit dat de curve plat is, kun je maar op één manier verklaren: de maatregelen vormen een soort tegendruk.” Hij wijst er wel op dat de belasting van de ziekenhuizen hoog blijft. 6 procent van de zieken komen in het ziekenhuis terecht. “Dat mogen we niet minimaliseren. Zodra de besmettingen toenemen, zullen we dat merken in de ziekenhuizen”, waarschuwt hij.

Van Gucht stelt ook nadrukkelijk dat we nog ver verwijderd zijn van een groepsimmuniteit. Zelfs bij gezondheidswerkers heeft nog maar 24 procent antistoffen in het lichaam. De vaccinatiegraad is nog maar net iets boven de 3 procent, ook dat is nog onvoldoende, zegt hij.

De maatregelen in ons land zijn ook ‘relatief mild’ in vergelijking met andere landen. Voor sommige sectoren, zoals horeca of cultuur, zijn die hard, ‘maar over het algemeen is er veel meer bewegingsvrijheid dan tijdens de eerste golf’.

“Niet geprutst”

Van Gucht wijst ook op het verschil in verloop: in Nederland wordt de derde golf nu afgebouwd, in Duitsland is de langerekte tweede golf nu pas omlaag aan het gaan. Eigenlijk lijkt het verloop van de crisis in ons land nog het best op de situatie in Frankrijk, al was er daar na de kerstvakantie wel een piek.

Het valt Van Gucht dan ook op dat vooral waar de situatie ontspoort, er langer ingegrepen moet worden. Hij leidt eruit af dat “het feit dat we de voorbije maanden niet aan de maatregelen geprutst hebben, een belangrijke meerwaarde betekent”.

Vastgoed

Jobs in de regio