Dufraisse (r) als derde op het WK in 1961. 

Dufraisse (r) als derde op het WK in 1961. ©  IMAGEGLOBE

Vijfvoudig wereldkampioen veldrijden Dufraisse (94) overleden

In Frankrijk is op 94-jarige leeftijd André Dufraisse overleden. De Fransman werd tussen 1954 en 1958 maar liefst vijf jaar op rij wereldkampioen veldrijden.

Dufraisse was een streekgenoot van Raymond Poulidor, het Franse wielericoon dat eind 2019 overleed. Hij domineerde in de naoorlogse jaren de cross als geen ander wat hem veel aanzien opleverde in Frankrijk. Hij leverde hem het koosnaampje Fausto Coppi van de cross op. Van 1954 tot 1958 werd hij vijf keer op rij wereldkampioen, onder meer in 1957 in het Oost-Vlaamse Edelare waar hij Firmin Van Kerrebroeck voorafging. Enkel Eric De Vlaeminck zou met zeven wereldtitels ooit beter doen dan de Fransman. De laatste van vijf wereldtitels haalde hij voor eigen publiek in Limoges, waar hij werd aangemoedigd door 20.000 streekgenoten. “De zwaarste van mijn vijf wereldtitels”, zou hij daar later over zeggen. “Maar ook de meest emotionele want het was in Limoges.”

Dufraisse zou ook zeven Franse titels vergaren en hing pas op 40-jarige leeftijd zijn fiets aan de haak. Hij bleef tot op hoge leeftijd zelf fietsen en er wordt jaarlijks een tocht voor cyclosportieven ter ere van hem georganiseerd, La Limousine André-Dufraisse.(gvdl)

Meer sportnieuws