Sihame El Kaouakibi: “Geen persoonlijke verrijking geweest”

Sihame El Kaouakibi bevindt zich al een tijdje in het oog van de storm, naar aanleiding van vermeende mal­versaties bij haar project Let’s Go Urban (LGU). Ze besloot op een persconferentie toelichting te geven over de cijfers achter de heisa.

LEES OOK: Hoe Sihame El Kaouakibi het gezicht van een nieuw sociaal beleid moest worden

“Er is op geen enkel moment persoonlijke verrijking geweest, en er is geen sprake van onrechtmatig gebruik van overheidsmiddelen”, zegt El Kaouakibi. “Daar wil ik mee beginnen.”

“Ik heb tijd nodig gehad om alles op een rijtje te zetten, om de puzzelstukjes in elkaar te leggen en om rechtop te krabbelen, want ik ben omvergewaaid door in het middelpunt van de storm terecht te komen”, zegt El Kaouakibi. “Dat is de realiteit, maar ik heb beloofd om de puntjes op de i te zetten, en dat kon ik niet alleen. Ik had experten nodig, en die hebben zich verdiept in de rapporten van Let’s go urban.”

“Ik heb Let’s go urban tien jaar geleden opgericht vanuit idealisme, en die vzw heeft bruggen gebouwd tussen de meest kansarme en meest kansrijke jongeren, vanuit alle lagen van de maatschappij”, legt El Kaouakibi uit. “Maar ik heb de groeipijnen absoluut onderschat, ik heb heel veel hooi op mijn vork genomen. Daarom heb ik besloten om me te laten ondersteunen door experten.”

Ze geeft toe dat er dingen zijn fout gegaan. “We zijn op onaangename zaken gebotst, en we gaan kijken wie de verantwoordelijkheid draagt. Het is alleen jammer dat duizenden jongeren de dupe worden van iets wat ver boven hun hoofden speelt.”

LEES OOK: Geen onregelmatigheden bij bouw Urban Center

Expertenrapport

Het expertenrapport, in opdracht van El Kaouakibi, werd opgemaakt door Johan Vande Lanotte die als advocaat voor Van Steenbrugge Advocaten optreedt, Sonny Luypaert, directeur Triple S-Consulting en voorzitter ACFE, en Abdellatif El Boudaati, executive director Figurad Bedrijfsrevisoren. Dat rapport moet duidelijkheid scheppen over de bestedingen van LGU, en pleit El Kaouakibi naar eigen zeggen vrij.

Uit het rapport zou blijken dat er geen sprake was van persoonlijke verrijking of onrechtmatige afwending van overheidsmiddelen, en dat de structuur waarmee El Kaouakibi werkte legaal is. “Aandachtspunten zijn het slordige financiële beheer en het gebrek aan transparantie binnen LGU”, staat in een persbericht. “Dat is de collectieve verantwoordelijkheid van de Raad van bestuur, de werknemers, de boekhouders, en van iedereen afzonderlijk.”

“Er is geen enkel element dat erop wijst dat El Kaouakibi aan persoonlijke verrijking heeft gedaan”, zegt Vande Lanotte tijdens de persconferentie. “De wet op overheidsopdrachten is hier gerespecteerd.”

“De organisatie is niet volledig meegegroeid met de groei van LGU, daardoor was er een slordige financiële boekhouding”, besloot Vande Lanotte.

 

 ©  JHS

 

 ©  JHS

mg

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio