© Unsplash

Daar komt de zon: tips voor een gezellige picknick

Komend weekend worden zachte temperaturen voorspeld. Ideaal voor een eerste barbecue, maar voor wie in de gezinsbubbel gaat wandelen klinkt een lentepicknick onderweg misschien nog aanlokkelijker. Enkele tips om een outdoor brunch of lunch in coronatijden lekker, praktisch én gezellig te maken.

vwh

Karel Roels van Aardig in Gent stelt zelf geregeld afhaalpicknicks samen en heeft tips voor wie het traditioneel wil aanpakken. “Bij een picknick draait het om lekkers delen. Daarom is het interessanter om slechts een aantal producten mee te nemen in plaats van allerlei verschillende proevertjes die meteen op zijn”, zegt hij.

Kaas op prikkertjes

De ideale basis bestaat uit du pain et du fromage. “Een goed brood, eventueel zelf gebakken, is onmisbaar”, zegt hij. Daarnaast kun je verschillende kazen meenemen. Dat hoeven geen afzonderlijke plakjes te zijn om je brood plekke mee te beleggen. Een stuk kaas neem je veel makkelijker mee”, klinkt het.

Bij delicatessenzaak Cru, met markten in Gent, Antwerpen en Overijse, raden ze aan om de kazen thuis voor te snijden in kleine blokjes en in een potje doen. “Serveer op een locatie naar keuze met een prikkertje om het coronaveilig te houden. Als je toch moet snijden, voorzie dan voor iedereen een eigen mesje.”

Hummus is een andere populaire keuze voor in de mand. “Heerlijk in combinatie met stokjes grissini, die je kunt verdelen onder de picknickbubbel. Voor vleesliefhebbers is een droog worstje makkelijk meegenomen en veilig om samen op te eten. Rauwe visbereidingen neem je beter niet mee. Die zijn delicaat om te bewaren, zeker als de temperaturen stijgen.”

Soep, sap en taartjes

Voorzie in de mand of rugzak ook plaats voor dranken. Als starter kun je een kopje soep uit een thermos gieten, verder zijn flesjes sap ideaal. En du vin - voor wie de lente alvast wil inluiden met een glaasje rosé. Tip: kies een fles uit met draairop, dan krijg je geen lek in de mand.

“Een zoet toetje is een populaire afsluiter van een picknick. Een confituurtaartje is een klassieker”, zegt hij. “Reken op een taartje per persoon. Of ga voor American cookies of blokjes fruit”, klinkt het bij Cru over desserts die best tegen wat heen en weer gewiebel van de picknickmand kunnen. Tip: als je een paar satéstokjes meeneemt, kun je met verschillende kazen en stukken fruit een spies maken. Ook van snacktomaten en olijven kun je op die manier smullen.


 

Shopping:

Rechthoekig kistje - Cosy&Trendy - 55,99 euro

Picknickrugzak - Lupine - 79,95 euro

Mand met draaglus - Dille & Kamille - 32,95 euro

Picknickbox - Kikkerland - 23 euro

Gestreept picknickkleed - TravelMore - 29,99 euro

Picknickkleed met klassiek patroon - Fatboy - 279 euro

NIET TE MISSEN