Van de pijlstaart werden er langsheen de Rupel 140 stuks geteld.  

Van de pijlstaart werden er langsheen de Rupel 140 stuks geteld.  ©  Jan Boey

Ouderwetse winterprik zorgt voor meer watervogels op de Rupel

Boom -

Ondanks de stevige winterprik waarmee we vorige week geconfronteerd werden, haalden de maandelijkse wintertellingen langsheen de Rupel een totaal van 1.490 watervogels. Dat is ruim meer dan vorig jaar, toen er in die periode 866 vogels werden geteld.

Al dertien jaar lang, maandelijks van oktober tot maart, worden de overwinterende watervogels langs de Rupel geteld. Dat gebeurt tussen de brug in Boom en de samenvloeiing van de Dijle en de Nete in Rumst. IJsvrije waterlopen zorgen voor meer vogels.

“Die maandelijkse tellingen vinden plaats met laag water”, zegt Erik De Keersmaecker van Natuurpunt Rupelstreek. “Er wordt geteld langs beide oevers van de Rupel. De soorten en aantallen per soort worden netjes genoteerd en daarna ingegeven in de Databank Watervogels van het INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) van de Vlaamse Overheid”, zegt De Keersmaecker.

Opvallend is dat er sinds 2010 elk jaar een daling was van de getelde watervogels. Daar komt dit jaar een kentering in. “Sommige soorten zijn verdwenen. Het hoogste aantal watervogels daar geteld was in 2009 met zowat 4.000 watervogels. Vorige winter werden er 866 geteld. Dit jaar waren dat er dus 1.490, met onder andere de bonte strandloper en tafeleend die er al lang niet meer gespot werden. Van de pijlstaart werden er 140 geteld en over hele Vlaanderen 700 exemplaren. de pijlstaart begin maart opnieuw naar de broedgebieden in Siberië. (jb)

Erik De Keersmaecker van Natuurpunt Rupelstreek: ondanks of meer dankzij stevige winterprik meer vogels langs de Rupel.

Erik De Keersmaecker van Natuurpunt Rupelstreek: ondanks of meer dankzij stevige winterprik meer vogels langs de Rupel. © JB

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio