©  REUTERS

Elise Mertens wint de Australian Open in het dubbelspel

België verlaat de Australian Open met twee trofeeën. Na Joachim Gérard bij de rolstoelatleten woensdag won Elise Mertens vrijdag gekoppeld aan Aryna Sabalenka het dubbelspel. Met 6-2 en 6-3 waren ze te sterk voor de Tsjechen Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova, al gaf het Oost-Europese span meer weerstand dan de score suggereert.

Marc Vermeiren, Vincent Van Genechten

LEES OOK: Elise Mertens in de voetsporen van Clijsters: “Dubbelspel is gewoon minder stresserend”

Het Belgisch-Wit-Russische duo wordt meteen eerste op de wereldranking, maar deze triomf komt ook met enige weemoed. Omdat Sabalenka al aangekondigd heeft minder te willen dubbelen, was deze triomf allicht ook hun laatste match als duo.

Mertens/Sabalenka haalden de eerste set met 6-2 binnen, al kwam die deelwinst een stuk moeizamer tot stand dan de score laat vermoeden. De match kantelde pas definitief in het zevende game, waar Sabelenka bijna onthoofd werd door een smash van Siniakova. Met een aantal scherpe opslagen maakte Mertens mee het verschil.

 

 ©  AP

De tweede set toonde meer evenwicht: 3-3. In het achtste game haalde Sabelenka de langste rally van de match naar zich toe (15-40) waardoor een belangrijke break tot stand kwam. Sabalenka kon bij 5-3 vervolgens voor de set, de match en het tornooi serveren. De Tsjechen stribbelden nog minutenlang tegen. Sabalenka mikte een eerste championship-punt wild buiten. Het vierde matchpoint was het goede.

Afbouwen

Is deze triomf meteen ook een afscheid? Het dubbelspel biedt niet alleen sportief vertier en een aardige bijverdienste, maar scherpt ook reflexen en netspel aan. De andere kant van de medaille is dat de tweede week van een grand slam fysiek en mentaal zoveel vraagt dat elke bijkomende belasting wel eens fataal kan zijn voor het zoveel prestigieuzere enkelspel. Sabalenka heeft die keuze al gemaakt en gaat afbouwen, Mertens staat voor een gelijkaardige tweespalt. Voorafgaand aan haar uitschakeling tegen Karolina Muchova in de vierde ronde had de 25-jarige Limburgse meer dan twee uur gedubbeld.

Ook op Wimbledon 2019 – na een uitschuiver tegen Barbora Strycova in de vierde ronde – had coach Robbe Ceyssens al eens laten verstaan dat op grand slam-niveau een keuze zich opdrong. Maar de tandem Mertens/Sabalenka draaide zo lekker, met later dat jaar winst op de US Open, dat het afscheid aan het dubbelspel niet gemakkelijk is.

 

 ©  AP

Kim Clijsters

Voor België is – alle categorieën meegerekend en beginnend met Jacky Brichant bij de juniores op Roland-Garros in 1947 - de 36ste grand slam-trofee, voor het Belgisch-Wit-Russische duo is het na de US Open 2019 de tweede winst op een grand slam. Mertens komt hiermee op gelijke hoogte van Kim Clijsters, die aan de zijde van de Japanse Ai Sugiyama in 2003 zowel Wimbledon als Roland-Garros won. Niet snel daarna besloot de blessuregevoelige Clijsters om die nevenactiviteit fors terug te schroeven. Moet Mertens een gelijkaardige keuze maken?

 

 ©  AP

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer sportnieuws