Herbekijk hier de landing van de Perseverance op Mars © YouTube

Amerikaanse robotjeep Perseverance is met succes geland op Mars

De Amerikaanse robotjeep Perseverance is donderdag met succes geland op Mars. Iets voor 22u kon Nasa melden dat de missie gelukt was. Bij de vluchtleiding in het Californische Pasadena brak gejubel los.

“Landing bevestigd. De Perseverance staat veilig op het oppervlak van Mars, klaar om te zoeken naar sporen van vroeger leven”, zo klonk het.

De meest gesofisticeerde robotjeep ooit op Mars werd op 30 juli van op Cape Canaveral met een Atlas-5 draagraket gelanceerd. De riskante duik in de atmosfeer en de afdaling naar de Jezerokrater verliep vlekkeloos. De Perseverance (‘Volharding’) heeft ook al een eerste foto van die krater doorgestuurd.

De eerste foto die Perseverance heeft doorgestuurd. 

De eerste foto die Perseverance heeft doorgestuurd. ©  AFP

De landing was met voorsprong het spannendste moment van de missie, zeker gezien de vertraging van een tiental minuten in de communicatie met de aarde. Tijdens die korte periode was de landing eigenlijk al gebeurd, maar wisten we de uitkomst nog niet. Enkele minuten voor 22u onze tijd bleek dat de landing geslaagd was.

Mobiel laboratorium

Het tuig is net als de vorige vier Amerikaanse Marsrovers een mobiel laboratorium. Gewapend met een tiental wetenschappelijke instrumenten kan de robotwagen ter plekke bodem en rotsen maar ook de ijle lucht op Mars en het lokale klimaat bestuderen. Eén specifiek instrument zoekt naar sporen die kunnen wijzen op vroeger leven