© jvdp

Antwerps stadhuis na drie jaar weer uit de stellingen

Antwerpen -

Het Antwerpse stadhuis is weer in zijn volle glorie te bewonderen. Alleszins toch van de buitenkant, want aan de voorzijde van het zestiende-eeuwse pareltje van de renaissancebouwkunst werden donderdag de laatste stellingen verwijderd.

Het stadhuis wordt nu al bijna drie jaar onderworpen aan een grootschalige restauratie, begroot op 29 miljoen euro. De werken aan de gevel liggen nu achter de rug en donderdag werden de laatste stellingen weggenomen. Enkel de verdieping op grondniveau zit nu nog verstopt achter een kunstig doek met tekeningen van Fatinha Ramos, waar werfmateriaal achter verstopt zit. Ook aan de achterzijde van het gebouw staan nog stellingen, met trappen voor de bouwvakkers.

“De stellingen aan het middenstuk bleven wat langer staan, omdat er nog wat meer werk was aan de zorgvuldige restauratie van de beelden”, zegt Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever. “Ook de marmeren stenen van de historische gevel, die toegevoegd werden in de negentiende eeuw toen architect Pierre Bourla het uitzicht van het stadhuis drastisch veranderde, hebben de tand des tijds niet goed doorstaan. Sommige stukken van het roodkleurig, Belgisch marmer werden vervangen en minuscule groeven werden nauwkeurig onder handen genomen met een pastavulling.”

Marmerprothese

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK-IRPA) kreeg de opdracht om de holtes en scheurtjes in het Belgische rode marmer aan de gevel te onderzoeken. Met een heel team en enkele gespecialiseerde onderaannemers werd bekeken hoe en met welke materialen ze de beschadigingen het best konden restaureren. In de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw werd het marmer al een eerste keer gerestaureerd. Toen werden de holtes en scheurtjes opgevuld met een soort kunststof. Nu, 30 jaar later, kwamen die vullingen los en waren ze opnieuw aan vervanging toe.

Daarvoor werd een volledige nieuwe techniek gehanteerd. In eerste instantie werd een 3D-scan van de gevel gemaakt, die alle holtes en scheurtjes in kaart bracht. Die scan werd omgezet naar een driedimensionale tekening en vervolgens werd met een robot een soort ‘marmerprothese’ gecreëerd, die door een steenhouwer in de gevel werd verlijmd en gepolierd.

Nieuwe kantoren voor schepenen

De werken aan de binnenkant nemen nog enkele maanden in beslag. Op de eerste verdieping, het zogenaamde Schoon Verdiep, wordt de gemeenteraadszaal herschikt en krijgt ook een modern IT- en camerasysteem. Ook de trouwzaal en het kantoor van de burgemeester worden gerestaureerd, met respect voor de originele elementen. Op de tweede verdieping, die tot nu toe leeg stond, komen onder meer kantoren van de schepenen. Tegen het einde van dit jaar zou de aannemer zijn werk moeten hebben afgerond, zodat het gebouw begin 2022 weer dienst kan doen. 

Het gelijkvloers en een deel van de kelder krijgen een publieke invulling. Daarvoor is de stad een zoektocht gestart naar een uitbater.

LEES OOK. Kandidaten gezocht voor publieke invulling stadhuis (maar geen horeca)

Arbeiders bergen de laatste stellingen op. 

Arbeiders bergen de laatste stellingen op. ©  Jan Van der Perre

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

(joro)

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio