Bijna 40% van de gezinnen in Aartselaar heeft Hoplr.  

Bijna 40% van de gezinnen in Aartselaar heeft Hoplr.  © RR

Schepencollege Aartselaar geeft bevolking inspraak via Hoplr

Aartselaar -

Open Vld vraagt het schepencollege om een burgerpanel op te richten om bewoners meer inspraak in het bestuur te geven. Schepen Mark Van Hecke (NAP) vindt het systeem via een uitbreiding met Hoplr een beter idee.

Jef Wijckmans

Glenn Anné (Open Vld) had met de oprichting van een burgerpanel een punt op de dagorde van de gemeenteraad geplaatst. “Het is de bedoeling om de bevolking te laten participeren aan de besluitvorming. Het zal veel ongenoegen bij hen kunnen wegnemen. Als je bijvoorbeeld de vele negatieve reacties op sociale media leest over de invoering van het diftarsysteem voor de huisvuilophaling, merk je dat een dergelijke inspraak gewenst.”

Schepen Mark Van Hecke vermoedt dat Anné de mosterd in Mechelen haalde, waar al een burgerpanel bestaat. “Maar de procedure daar is nog heel experimenteel. Ze moet en zal nog veel bijgeschaafd worden. Ze ligt momenteel zelfs stil door corona.”

Van Hecke wist dat er vijftig inwoners in deze raad zitten. Hij rekende voor dat dit op 87.000 inwoners om slechts 0,06% gaat. Voor Aartselaar zou dat op nog geen negen inwoners komen, wat men volgens hem niet meteen representatief is.

“Wij hebben sinds kort het sociale netwerk Hoplr. Momenteel zijn ruim tweeduizend gezinnen aangesloten, wat bijna 40% is. Bovendien komen er elk kwartaal aansluitingen bij. Het is een handig instrument om onze inwoners te informeren. Daarom hebben we beslist om Hoplr uit te breiden met het zogenaamde Smart City-pakket om zo tot meer participatie in ons beleid te komen.”

“Het is onze ambitie om met alle inwoners in dialoog te gaan door bijvoorbeeld bevragingen te organiseren. We hebben ondertussen een licentie burgerparticipatie aangeschaft. Dat wil zeggen dat we naast de verschillende communicatiemogelijkheden en de module buurtzorg, ook gebruik kunnen maken van bevragingen en enquêtes. We worden hierbij door experten van Hoplr begeleid. Alles wat we via hen organiseren, kost ons, boven onze jaarlijkse factuur, niets.”

www.aartselaar.be

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio