© rr

Carapaz klimt hoger dan Mont Blanc

Over trainen op hoogte gesproken. De Ecuadoraan Richard Carapaz (27) van Ineos Grenadiers reed in zijn thuisland op de Cotopaxi-vulkaan tot een hoogte van 4.825 meter. Een volle 19 meter hoger dan de top van de Mont Blanc.

Indrukwekkend, maar is het wel verstandig om in zo’n ijle lucht dit soort inspanningen te leveren? We vroegen het inspannings­fysioloog Ruud Van Thienen, die hoogte-expert is en Victor ­Campenaerts in het voorjaar van 2019 mee begeleidde naar zijn geslaagde werelduurrecord­poging in het 1.900 meter hoog gelegen Mexicaanse Aguas­calientes.

“Carapaz kan dat aan. Vooreerst omdat zijn genetische achtergrond anders is en hij op grote hoogte leeft en traint (in La Playa-Alto, op 3.200 meter boven de zeespiegel, red.). Maar ik zou het laaglanders als pakweg Victor Campenaerts of Yves Lampaert niet aanraden. Als zij in de dagen en weken vooraf niet al op wat hoogte geweest zijn, kan dat heel gevaarlijk worden. Je krijgt er een soort acute hoogteziekte van. Dat kan heel mild zijn en dan heb je alleen hoofdpijn, maar dat kan heel snel evolueren naar hersen- en longoedeem.”

“Als je naar zo’n hoogte fietst en dan snel naar beneden gaat, kan het wel meevallen. Waarschijnlijk zal je dan alleen maar gigantische hoofdpijn hebben. Maar evengoed begin je te hyperventileren of val je van je fiets. Maar voor ­Carapaz zie ik niet echt pro­blemen.” (hc)