Margot Flintrop en Peter Van Es in een huiselijk ingericht lokaal. © Chris Van Rompaey

Leeuwenklas ondersteunt middelbare scholieren

Lier -

Serviceclub Lions Club Lier Twee Neten bedacht tussen de twee lockdowns een initiatief dat huiswerk ondersteunt. Deze begeleiding voor de Lierse middelbare scholen werd inmiddels een vaste waarde. Al 35 leerlingen bezochten de Leeuwenklas.

Chris Van Rompaey

“Het verlagen van het aantal vroegtijdige schoolverlaters is voor Europa een prioriteit”, zegt Peter Van Es, voorzitter van Lions Club Lier Twee Neten. “Een van de doelstellingen over de hele Europese Unie was om dat cijfer in 2020 onder de 10% te krijgen. Vlaanderen haalt dit cijfer momenteel niet. In 2018 (recentste beschikbare cijfers) was dit in Vlaanderen 11,9%. In Lier komen we uit op 11,1%. Het ging op de Lierse middelbare scholen concreet om 88 leerlingen die de school vroegtijdig verlieten zonder diploma.”

Lions ontving signalen dat de coronapandemie deze situatie nog verergert en vond dat het daar iets aan moest proberen te doen. En dus begon de Lierse serviceclub met de Leeuwenklas. “Jongeren die een leerachterstand opliepen door de sluiting van de scholen, niet over een studieplek of laptop beschikken thuis of die extra studiehulp kunnen gebruiken, kunnen hier terecht op dinsdag- en donderdagnamiddag tussen 15.45 en 18u”, zegt studiecoach Margot Flintrop.

Beloning

“De scholen verwijzen leerlingen door die voldoen aan de doelgroep en die baat kunnen hebben bij naschoolse huiswerkondersteuning. Door vaak langs te komen, kunnen leerlingen sparen voor een beloning zoals een zwembeurt, een boekenbon of twee cinematickets. Er is elke keer een studiecoach van Het Leeratelier aanwezig en telkens een andere professionele vakleerkracht.”

De huiswerkondersteuning door de Leeuwenklas vindt plaats op de eerste verdieping van café Refuge, Zimmerplein 12 in Lier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners