©  Reuters

Democraten kondigen onderzoekscommissie aan na bestorming Capitool

Voorzitter Nancy Pelosi van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft, zes weken na de gewelddadige bestorming van het Capitool, de oprichting van een onafhankelijke onderzoekscommissie aangekondigd.

cevtBron: BELGA

Die commissie moet de achtergrond en de gevolgen van de “binnenlandse terreuraanval” onder de loep nemen, en de handelwijze onderzoeken van alle betrokken veiligheidsdiensten, zo zei Pelosi maandag. De demarche van de Democraten komt er twee dagen nadat ex-president Donald Trump door de Senaat werd vrijgesproken in de impeachmentprocedure. Nog volgens Pelosi moet de commissie ook onderzoek voeren naar de pogingen van Trump om een vreedzame machtsoverdracht te bemoeilijken.

De Democraten beschuldigen de miljardair ervan zijn aanhangers te hebben aangemoedigd om op 6 januari het Capitool te bestormen. Bij die aanval vielen vijf doden, waaronder een politieagent. Verschillende afgevaardigden en senatoren, onder wie voormalig vicepresident Mike Pence, konden slechts enkele minuten voor de bestorming in veiligheid worden gebracht. Het Congres zat op het moment van de feiten samen om het resultaat van de presidentsverkiezingen te bekrachtigen.

MEER OVER Donald Trump