Bewoners van Luchtbal en Merksem buigen zich samen met studenten  van de faculteit ontwerpwetenschappen over een tijdelijke invulling van de Ringzone.

Bewoners van Luchtbal en Merksem buigen zich samen met studenten van de faculteit ontwerpwetenschappen over een tijdelijke invulling van de Ringzone. © IDW

Bewoners en ontwerpers bedenken invulling Ringzone: “Ruimte nuttig gebruiken”

Antwerpen -

Bewoners van de Luchtbal en Merksem en studenten van de faculteit ontwerpwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen hebben een week lang nagedacht over een tijdelijke invulling van de zone langs de Ring.

Patrick Van de Perre

Het ‘festival van de tussentijd’ noemen ze het zelf en het is afgelopen week voor de tweede keer in evenveel jaar georganiseerd. Voor het zover is, blijven de bermen langs de Ring grotendeels ongebruikt.

“Tijdens en na de aanleg van de Oosterweelverbinding zullen ook grote delen van de Ring overkapt worden. Samen met buurtbewoners uit de wijk Luchtbal en Merksem hebben we nagedacht over tijdelijke invullingen van de bermen en de toekomstige werven langs de Ring”, zegt projectleider Nele Simons.

De studenten gingen samen met de buurtbewoners op zoek naar manier om de mensen in de betrokken wijken met elkaar te verbinden. “Tijdelijke invullingen op de werven en langs de werven kunnen daarin een rol spelen. De vraag aan het begin van de projectweek was of we tien jaar wachten tot de overkapping klaar is of we deze ruimte in tussentijd nuttig gebruiken?”

De resultaten van de projectweek werden in kleine kring voorgesteld. ”We hopen dat Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, ons plan om de vrije ruimte tijdelijk in te vullen genegen is. In dat geval kunnen ze altijd een beroep doen op de kennis en ideeën die we verzameld hebben”, zegt Nele Simons.

De ontwerpen en ideeën van de projectgroep zijn te bekijken op de website van de faculteit ontwerpwetenschappen en op hun Instagrampagina.

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring