Waasland-Beveren en Oostende riskeren zware boete voor uitgestelde match

Ook KV Oostende - Racing Genk gaat zaterdagavond niet door. Dat maakte de Pro League zojuist bekend. Eerder op de dag was ook Waasland-Beveren - Eupen al afgelast. Beide partijden werden uitgesteld tot komende woensdag. De boosdoener is de vrieskou van de laatste dagen, die de terreinen in Oostende en Beveren onspeelbaar maakt.

Laurens Van Heuverswijn, Sam Varewyck

Het terrein van de Versluys Arena in Oostende bleek grotendeels in orde te zijn, behalve een strook van zo’n vijf meter over de hele breedte van het veld. Scheidsrechter Wim Smet besliste daarom om de partij af te gelasten.

Deze strook is de grote boosdoener op het veld van KV Oostende. 

Deze strook is de grote boosdoener op het veld van KV Oostende. ©  jve

Smets collega Erik Lambrechts oordeelde enkele uren eerder dat het veld op de Freethiel in Beveren niet voldoende ijsvrij was en dus te gevaarlijk was om op te voetballen.

Lambrechts gaf tekst en uitleg voor de camera’s van Eleven Sports. “Er kon aan één deel van het veld geen zon vandaag. Dat stuk is hard bevroren en er zijn ijsstukken op terug te vinden. Er is een te groot gevaar voor spelers, want ze kunnen hun evenwicht te makkelijk verliezen en dat hield risico’s in voor blessures. Anderhalf uur voor de wedstrijd werd een eerste check-up gedaan, toen werd beslist om een uurtje langer te wachten in de hoop dat er meer ijs gesmolten zou zijn. Dat was bij de tweede check-up echter niet het geval.”

Er was nog steeds ijs te vinden op het veld. Een later tijdstip om de match te starten werd niet in overweging genomen door de ref. “Ik ben geen specialist ter zake, maar langer wachten zou geen soelaas brengen. Of we extra instructies gekregen hebben toen enkele wedstrijden gespeeld werden op ijsvelden de afgelopen weken? Neen, ik heb me gebaseerd op instructies die we al jaren meekrijgen.”

Hayen begrijpt beslissing

De coach van Waasland-Beveren kon zich vinden in de beslissing. “Het komt hard aan, want we waren gebrand op deze partij”, vertelde Nicky Hayen. “We hadden nochtans aanvallende intenties. We hebben er alles aan gedaan om het veld speelklaar te maken. Maar de scheidsrechter oordeelde er anders over. Ik kan mij in het oordeel vinden, want dat stukje ziet nooit zon. Er is dagen aan gewerkt aan om het klaar te krijgen, maar zonder die steun en hulp was het al zeker niet haalbaar. Ik wil die mensen dan ook oprecht bedanken voor de inzet. We moeten nu vooral kijken wanneer de wedstrijd nog kan plaatsvinden. Ik beslis in de komende minuten wat we nog gaan doen: vandaag of morgen trainen. Of het in deze drukke tijden een voordeel is dat we even vrijaf hebben? Dat zal achteraf pas blijken. Ik wil liefst naar onszelf kijken en prestaties neerzetten.”

Woensdag spelen

’s Avonds kwam het nieuws dat de wedstrijden woensdag gespeeld zullen worden. Na overleg met de rechtenhouder en alle clubs wordt Waasland-Beveren - KAS Eupen op woensdag 17 februari om 17u gespeeld en KV Oostende – KRC Genk op 17/02 om 19u”, klinkt het in een korte mededeling.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voor Waasland-Beveren en KV Oostende krijgt de afgelasting van de wedstrijd mogelijk nog een staartje. Beide clubs riskeren volgens het interne reglement van de Pro League een boete van 50.000 euro: dat is het tarief wanneer geoordeeld wordt dat een wedstrijd niet kan doorgaan als gevolg van het niet voldoende onderhouden, beschermen en verwarmen van het speelveld. Het is vooralsnog afwachten of beide clubs effectief een boete krijgen.

MEER OVER Waasland-Beveren

Meer voetbalnieuws