©  Shutterstock

Volgende week tot 14 (!) graden, maar vannacht nog vrieskou

In de nacht van zaterdag op zondag gaat het nog in heel het land vriezen, maar komende weekend wordt het een pak zachter. Sommige modellen voorspellen maxima tot 14°. Op een week tijd van ijsdagen naar vroeg lenteweer.

Vannacht is het nog even bibberen. De minima liggen op vele plaatsen tussen -4 en -8 graden en kunnen in de hoge Ardennen dalen tot -12 graden. Vanaf maandag wordt de dooi ingezet en wordt het zachter. Veel zachter: voor komend weekend zijn er modellen die maxima tot 14° voorspellen. Wat is het aan de hand?

“Momenteel krijgen we nog steeds lucht aangevoerd uit Polen, Rusland en Scandinavië”, zegt weerman Frank Deboosere. “Op die plekken is het momenteel bar koud, de lucht die van daaruit komt, is dat ook. Maar eens de dooi ingezet is, is de voedingsbodem voor ijskoude nachten ook weg en wordt het doorgaans zachter. Tegelijkertijd gaan we over op luchtstromen die meer uit het zuiden komen, onder meer Spanje. Aan de Spaanse kust was het gisteren 22°. Een pak warmer dus.”

Volgens Deboosere zijn zulke schommelingen niet uitzonderlijk. “Dat gebeurt wel vaker, zo’n snelle overgang van luchtstromen. Dit is zeker geen abnormaal weerfenomeen. In het verleden zijn we al vaker overgegaan van laat winterweer op vroeg lenteweer.” Nog een belangrijke kanttekening: “Dit zijn voorspellingen op middellange termijn, daar zit dus heel wat speling op.”

Als het kwik komend weekend daadwerkelijk naar 14° klimt, is dat hoger dan de normale waarden voor februari

 (adm)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio