© RR

Schaatsplezier in onze regio, maar opletten geblazen

In de provincie Antwerpen is schaatsen op de meeste plaatsen (nog) niet toegelaten. De gemeente Kalmthout gaf wel al groen licht voor schaatsen op de vennen van de Kalmthoutse Heide, maar kondigde ook streng toezicht aan. In Mechelen mag er worden geschaatst op de Bleukensweide in Leest, en dat was zaterdagvoormiddag daar te merken.

doro, gvh

LEES OOK: Jongeman zakt door het ijs in Viersels Gebroekt, politie waarschuwt om op de paden te blijven

Onder meer de gemeentes Mol en Schoten verbieden schaatsen op hun vijvers of beken omdat het ijs nog te dun is en ook in de provinciale domeinen zal schaatsen dit weekend alvast niet kunnen. De provincie waarschuwt dat er geen domeinwacht voorzien is aan de vijvers om een oogje in het zeil te houden en de veiligheid te verzekeren.

Pret in Mechelen en Deurne

Op de Bleukensweide in Leest waren er zaterdagvoormiddag alvast veel schaatsers maar ook wandelaars te vinden. Het ijs is er meer dan 10 centimeter dik en dus kan er veilig geschaatst worden. Maar dat zal coronaproof moeten gebeuren. Stewards en politie gaan streng controleren. Parkeren is verboden. Wie dat niet opvolgt, krijgt een boete.

Schaatsen op natuurijs is niet zonder gevaar, voorzichtig zijn is de boodschap. Op de Bleukensweide moest een vrouw naar het ziekenhuis worden gebracht. Ze was gevallen op het ijs en kreeg daarbij een zware klap op het hoofd. Ze is wel altijd bij bewustzijn gebleven.

Bleukensweide in Leest. 

Bleukensweide in Leest. ©  gvh

In het Ertbruggebos op de grens van Deurne en Wijnegem werd er heel voorzichtig een beetje ijshockey gespeeld. Toch vraagt de stad Antwerpen niet op het ijs te gaan. “Het ijs is nergens dik genoeg en het is dan ook verboden op het ijs te gaan.”

Schaatspret in Kessel

Op de grens met Berlaar was er veel volk aan het schaatsen op de ondergelopen weides aan de Grote Nete. Onder hen ook de broers Gert en Denis Heremans en zoon Warre. “Dit is de eerste keer dat ik weet dat hier kan geschaatst worden. Dus gaan we er zo veel mogelijk van profiteren”, lacht Denis.

Christophe en de kids Nand en Liv uit Bornem leefden zich uit op de slee in het Landschapspark Fort Liezele. “Dit is geen echte vijver maar een ondergelopen en dichtgevrozen weide dus diep is het hier niet en bijgevolg veilig ook. Maar vooral superleuk.” Het was er trouwens een hele dag gezellig druk.

Hingene. 

Hingene. ©  tdk

“Verboden? Dat wist ik niet”

In Hingene (Bornem) werd er zaterdag duchtig geschaatst op de wal, de waterloop in het domein d’Ursel. Vele tientallen schaatsers haalden er hartje op, ook al was het eigenlijk verboden.

“Het ijs ligt nochtans goed dik. Het doet echt deugd om eindelijk nog eens op echt natuurijs te kunnen schaatsen”, zegt Pieter Peeters. “Verboden? Dat wist ik niet. Maar het ijs ligt echt wel dik. En moest het ijs het begeven, dan hebben we een natte broek. Zoveel water staat er nu ook niet in de wal.”

De lokale politie Klein-Brabant haalde in de loop van de dag wel verscheidene mensen van de Oude Schelde in Bornem. Daar lag het ijs onvoldoende dik om er schaatsen toe te laten. Op sommige plaatsen lagen zelfs nog open stukken water.

Vanaf zondagavond gaat de temperatuur de hoogte in. Daarom wordt ook al gewaarschuwd voor wateroverlast door smeltwater.

LEES OOK:

Hingene. 

Hingene. ©  tdk

Landschapspark Fort Liezele. 

Landschapspark Fort Liezele. ©  pp

Kessel. 

Kessel. ©  gvl

Ertbruggebos in Deurne. 

Ertbruggebos in Deurne. ©  rr

Leest. 

Leest. ©  gvh

 

 ©  gvh

 

 ©  gvh

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio