Twee op twee: Davide Ballerini bezorgt Deceuninck - Quick Step opnieuw ritzege in Tour de la Provence

Davide Ballerini heeft zijn team Deceuninck-Quick Step een tweede ritzege op rij bezorgd. De Italiaan haalde het na een hectische finale, met een valpartij voor wereldkampioen Julian Alaphilippe, op een hellende finish in Manosque voor zijn landgenoot Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) en de Spanjaard Alex Aranburu (Astana-Premier Tech). Dylan Teuns (Bahrain-Victorius) finishte als vierde.

Vincent Van Genechten

De zon koos voor andere oorden dan de Provence vrijdag, niet lang na de start kregen de renners al meteen regen over zich heen en dat zou de hele dag voor miserie zorgen. Het belette niet dat vijf dapperen zich waagden aan een avontuur. Eduard Manuel Grosu, Baptiste Bleier, Samuel Leroux, Filippo Conca en Jérôme Cousin schoven mee in de vroege vlucht, maar veel bonus, maximaal 3:30, kregen ze nooit van het peloton waar Deceuninck-Quick Step controleerde.

De etappe werd af en toe opgeschrikt door een valpartij door de gladde wegen en toen het peloton wel heel dicht kwam besloot Conca om vooraan te versnellen op de Col de la Mort d’Imbert. Hij rondde de top met 45 seconden voorsprong op zijn vroegere metgezellen, het peloton volgde op twee minuten.

De Italiaan wachtte niet en trok door, maar achter hem ontbond Deceuninck-Quick Step zijn duivels op een vlakker deel en werd het peloton in stukken gebroken. Het bleek uiteindelijk een maat voor niks, bijna alle groepjes kwamen weer bij elkaar, maar intussen was de voorsprong van Conca wel naar 1:10 geslonken met nog 22 km op de teller en op 16 van het einde kwam een eind aan zijn verhaal.

In het slot waagde onze landgenoot Florian Vermeersch zijn kans, hij kreeg Matteo Jorgensen met zich mee, maar ook zij zouden opgeraapt worden. De slotheuvel zou beslissen over de dagzege en dus bracht elk team zijn kopmannen in stelling en ging het tempo de hoogte in. Enkele sprinters vielen er daardoor vantussen.

Op 1,2 km van het einde kwam Vlasov ten val op en maakte daardoor ook Alaphilippe kennis met het asfalt. Het was ploegmaat Ballerini die wat later aan het langste eind trok. Hij zette de sprint van ver aan en hield stand, goed voor zijn tweede zege op rij.

De finish:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Was heel lastige en hectische finish”

Davide Ballerini kon met zijn geluk geen blijf na zijn tweede ritzege op rij in de Tour de la Provence. “Ongelooflijk, ik win hier twee dagen op rij”, zei hij na afloop. “Jammer van de val van Julian Alaphilippe, ik hoop dat hij in orde is.”

Voor Ballerini is het zijn zesde profzege in zijn carrière. “Wat een etappe en wat een team!”, sprak de Italiaan in het flashinterview. “Hier ben ik heel diep voor moeten gaan. Het was een heel lastige en hectische finish. Mijn team is ongelooflijk. Ze hebben de hele dag gewerkt en we reden de hele tijd vooraan omdat het een nerveuze etappe was door de regen en de gladde afdalingen. Ik ben ontzettend blij voor het team en de sponsor dat we twee dagen op rij winnen.”

Al ging ploegmaat Alaphilippe wel onderuit op 1,2 km van het einde. Zelf gaf de wereldkampioen aan op televisie dat er niets ergs aan de hand was, maar hij maakte wel een paar pijnlijke gebaren nog voor de camera. De ploeg zelf kwam nog niet naar buiten met een communicatie. “Ik zag de valpartij van ‘Lulu’, ik hoop dat het goed met hem gaat”, aldus Ballerini die de valpartij net kon ontwijken en de zege pakte. “Ik ben goed in vorm en ik ga dit proberen vast te houden richting de klassiekers, waar mijn focus ligt. Zondag volgt wellicht nog een kans, dan proberen we het opnieuw.”

 

 ©  PRESSE SPORTS

Uitslag:

1. Davide Ballerini (Ita) in 4:21:49

2. Giulio Ciccone (Ita) z.t.

3. Alex Aranburu (Spa)

4. Dylan Teuns (Bel)

5. Patrick Konrad (Oos)

Stand:

1. Davide Ballerini (Ita) in 9:04:52

2. Alex Aranburu (Spa) +16”

3. Gianni Moscon (Ita) +19”

4. Patrick Konrad (Oos) + 20”

5. Dylan Teuns (Bel) +20”

Meer sportnieuws