©  EPA-EFE

Stien Vanhoutte en Sandrine Tas kunnen bij WK-debuut niet boven zichzelf uitstijgen, Nederland pakt twee keer goud

Bij hun WK-debuut zijn de Belgische schaatssters Stien Vanhoutte en Sandrine Tas op de 500 meter als achttiende en negentiende (van 21) geëindigd. Vanhoutte bleef vrijdag in Heerenveen in 39.24 seconden vijf honderdsten boven haar vorige maand gereden nationale record. Tas klokte 39.57.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

De winnares op de kortste afstand werd Angelina Golikova uit Rusland, die de favoriete Nederlandse Femke Kok aftroefde met 37.14 tegen 37.28. Kok had vier wereldbekerraces gewonnen, maar Golikova was rapper op het moment dat echt telde. De derde plaats was voor de Russin Olga Fatkoelina (37.45).

Coach ziet bij Vanhoutte en Tas nog ruimte voor verbetering

Stien Vanhoutte en Sandrine Tas eindigden vrijdag bij hun WK-debuut in Heerenveen op de 500 meter in de achterhoede als achttiende en negentiende (van 21). Coach Simon Kuipers ziet bij beide Belgische vrouwen nog ruimte voor verbetering.

“Ik was al verrast dat Sandrine en Stien zich voor het WK hadden geplaatst”, verklaarde Kuipers, die niet langs de baan stond omdat hij de hygiënische schaatsbubbel enige weken geleden had verlaten. Het werk langs de piste werd nu overgenomen door de jonge Nederlandse coach Manon Spruit.

“Voor beiden was het heel spannend”, vervolgde Kuipers. “Sandrine reageerde na haar valse start te langzaam, wat haar zeker twee tienden kostte. Dat is natuurlijk lastig te corrigeren. Stien opende goed maar kwam door foutjes in de laatste bocht net niet aan haar beste tijd toe.”

 

 ©  BELGAIMAGE

Door de moeilijke omstandigheden sneuvelden er op de 500 meter vrijdag bij zowel de mannen als vrouwen geen persoonlijk record. In dat licht bezien is het uitstekend dat Vanhoutte slechts vijf honderdsten van haar Belgisch record verwijderd bleef, stelt Kuipers.

Wat de foutjes in de bocht betreft gaf Vanhoutte haar coach gelijk. “Ik wilde graag mijn record verbeteren”, klonk het. “Met de start was ik heel content. Nadien volgden dan die foutjes, maar toch was het een mooie rit.”

De hoogste plaats op het podium bij de mannen was voor de verrassende Laurent Dubreuil (34.39). De Canadees werd geflankeerd door de onttroonde wereldkampioen Pavel Koelizjnikov uit Rusland (tweede in 34.54) en de Nederlander Dai Dai N’Tab (34.62).

De Jong, Wüst en Schouten. 

De Jong, Wüst en Schouten. ©  AP

De titels op de ploegachtervolging gingen, bij de mannen en vrouwen, naar Nederland. De Nederlandse mannen reden zonder Sven Kramer, die na zijn pijnlijke afgang op de 5.000 meter het seizoen beëindigde en de schaatsbubbel, waarin hij weken had gezeten, verliet. Bij de vrouwen pakte Antoinette de Jong haar tweede gouden plak na winst op de 3km, Irene Schouten zit ook al aan goud en brons voor Oranje.

LEES OOK. Nederlands drama op WK schaatsen: icoon Sven Kramer gaat af, stuntman zonder sponsors wint van ‘onklopbare’ Roest

Meer sportnieuws