Yoshiro Mori, een man met zorgen.

Yoshiro Mori, een man met zorgen. © REUTERS

Voorzitter van Tokio 2021 geeft zijn ontslag na seksistische uitspraken

Yoshiro Mori heeft vrijdag ontslag genomen als voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio (23 juli-8 augustus 2021). De 83-jarige Japanner, voormalig premier van zijn land, kwam de voorbije week in nauwe schoentjes na enkele vrouwonvriendelijke uitspraken. Zo verklaarde hij onder meer dat vrouwen tijdens vergadering te veel babbelen. De druk op zijn persoon werd zo groot dat hij zijn ontslag indiende. .

Marc Vermeiren en Maarten Delvaux

1. Wat is er juist aan de hand?

Bepaald ongelukkig, de woorden van Yoshiro Mori, de grote baas van Tokio 2021. Tijdens een conferentie van het Japans Olympisch Comité over gendergelijkheid (!) liet hij zich ontvallen dat vergaderen met vrouwen veel tijd in beslag neemt. “Wanneer je veel vrouwen in het bestuur opneemt, moet je een tijdslimiet instellen. Ze kunnen moeilijk stoppen met praten, wat irritant is, en hebben veel onderlinge rivaliteit. Als er eentje haar hand opsteekt om te praten, willen ook de anderen hun verhaal doen.” Prompt ontstond – vintage 2021 – flink wat ophef. Mori voelde zich verplicht om zijn excuses aan te bieden, maar ging daarbij nogmaals uit de bocht. “Of ik echt vind dat vrouwen te veel praten? Ik luister niet veel naar hen, dus ik weet het niet.”

2. Wat waren de reacties?

In eerste instantie beschouwde het IOC de zaak na Mori’s excuses als gesloten. In tweede instantie, toen het ongenoegen bleef toenemen, bestempelde Lausanne de opmerkingen als ‘hoogst ongepast’. Ongetwijfeld was ook het IOC geschrokken van de massale ophef. Olympische topsponsors als Toyota en Eneos keerden zich publiekelijk tegen Mori. Een kleine 400 (and counting) vrijwilligers trok zich terug. Een online petitie haalde 145.000 (and counting) handtekeningen. In het parlement droegen vrouwelijke politici witte kleren, een verwijzing naar de Amerikaanse suffragettes. De gouverneur van Tokio Yuriko Koike was sprakeloos en bestempelde de commentaren van haar voormalige collega als “een belangrijke zaak” richting Spelen.

 

 ©  AFP

3. Stond er nog iemand achter Mori?

Een storm in een glas water? Een lentebries in een vingerhoed? Of toch een zwaarwichtige kwestie? Richard Pound, de nestor van het IOC en een notoire dwarsligger, ging alvast op de rem staan. De 78-jarige Canadees vond niet dat Mori moest opkrassen. “Hij heeft toegegeven dat zijn uitspraken ongepast waren. En heeft zich verontschuldigd. Het zou verschrikkelijk zijn als iedereen voor een ongelukkige uitspraak ontslag zou moeten nemen.” Ook Toshihiro Nikai, secretaris-generaal van de Liberale Democraten, pleitte voor mildheid. Maar Mori nam nu toch zelf ontslag.

4. Wie moet hem opvolgen?

Mori wilde vorige week al een stap terugzetten, maar naar verluidt zouden zijn collega’s bij het Olympisch Comité en gezaghebbende politici hem omgepraat hebben. Naar verluidt zou Saburo Kawabuchi, voormalig voorzitter van de Japanse voetbalbond en met zijn 84 jaar nog ouder dan Mori, niet zijn ingegaan op het aanbod om Mori op te volgen. Olympisch minister Seiko Hashimoto, een 56-jarige voormalige topschaatster, is nu in beeld.

5. Welke impact heeft dat op de Spelen?

Goed nieuws voor Tokio 2021 is dit verhaal niet, maar het evenement kampt met nog veel grotere problemen. De coronadreiging blijft onvoorspelbaar. De noodtoestand in Tokio en negen andere provincies is alvast verlengd. Nog zorgwekkender is dat de publieke opinie zich in steeds hogere mate verzet. Minder dan een vijfde van de Japanners wil de Spelen deze zomer ontvangen. De leden van de uitvoerende raad van Tokio 2020 zitten momenteel samen om “hun mening te uiten over de opmerkingen van de heer Mori” en “toekomstige initiatieven” van het organisatiecomité te bespreken op het gebied van gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Tijdens die bijeenkomst kondigde Mori zijn ontslag aan. “Mijn ongepaste uitspraken hebben voor veel opschudding gezorgd. Ik wil vandaag terugtreden uit het presidentschap”, liet hij noteren.

IOC-voorzitter Thomas Bach heeft begrip voor het besluit van Yoshiro Mori. Hij wordt door Bach in een verklaring bedankt voor zijn inzet in de afgelopen jaren. “Het IOC respecteert de beslissing van president Mori om af te treden volledig en begrijpt zijn redenen om dit te doen”, aldus Bach. “Mori heeft geholpen om van Tokio de best voorbereide olympische stad ooit te maken. Het IOC zal nauw blijven samenwerken met zijn opvolger om in 2021 veilige Olympische Spelen te organiseren.”

Ook John Coates, vicevoorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en hoofd van de coördinatiecommissie, sprak zijn waardering uit. “Gedurende de acht jaar dat we samenwerkten, was president Mori een sterke en effectieve leider, die altijd te vertrouwen was om oplossingen te vinden, zelfs in de moeilijkste omstandigheden van de coronacrisis. De samenwerking was uitstekend. Ik wil hem bedanken voor al zijn steun en toewijding.”

Het IOC “is verheugd over het feit dat het organisatiecomité de juiste procedure zal volgen om de nieuwe president te bepalen”.

MEER OVER Olympische Spelen Tokio

Meer sportnieuws