© ZOO Planckendael

Tweeling stekelvarkens geboren in Planckendael

Muizen -

In het Mechelse dierenpark Planckendael is er voor de allereerste keer een tweeling geboren bij de Afrikaanse stekelvarkens. Geen pijnlijke bevalling, want de ukjes worden geboren als donzige varkentjes, weten de verzorgers.

“Afrikaanse stekelvarkens worden heel snel groot. De twee pluizige kleintjes lopen al vinnig naast hun mama. Ze drinken goed en ook de mama stelt het prima”, weet verzorgster Jolien. “Over drie maanden zullen ze er al hetzelfde uitzien als hun ouders. Dus elke dag is er wel iets nieuws op te merken bij hen.”

Het is voor het eerst dat in Planckendael een nest stekelvarkens geboren is. Nochtans woont de soort al meer dan 25 jaar in het dierenpark, maar tot nog toe was er nooit een koppel gevormd. Ze zijn nu met vijf, de pasgeboren tweeling, papa Loki, mama Stekeltje en Hamsa.

Haren verharden

Het was dus de eerste bevalling van Stekeltje en die verliep heel vlot. “Bij de geboorte zijn stekelvarkens nog zacht. De jongen hebben wel al haren en die zullen elke dag verharden. Die stekels gebruiken ze immers om zich te kunnen verdedigen tegen vijanden. Binnen vier of zes weken zijn ze net zo scherp als bij hun ouders”, legt verzorgster Jolien uit.

Het geslacht van de twee jongen is nog niet bekend. “Wij laten het jonge gezin graag met rust, dat hebben ze nodig in die eerste dagen samen Over twee weken zal de dierenarts de kleine stekelvarkens komen onderzoeken. Dan weten we ook welk geslacht ze hebben.” (bl)

MEER OVER Planckendael

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio