©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

1 / 5
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  

Club Brugge neemt bekerrevanche op Antwerp, dat goals te makkelijk weggeeft

De beker twemaal na elkaar winnen: het is weinig clubs gegeven. Ook Antwerp zal het niet flikken. Ondanks een alweer sterk spelende en scorende Lamkel Zé verloor het met 3-1 op het veld van Club Brugge. Het richt zich nu op het veiligstellen van Play-off 1 – en op de Europa League natuurlijk.

David Van den Broeck

ONS OORDEEL. Sterke debutant en scorende Lamkel Zé, De Wolf in de fout

You’ll never walk alone was op z’n plaats, na het plotse overlijden van Dirk Cocquyt (62), uitbater van de bar in de Brugse perszaal. De spelers van Club wilden hem uiteraard eren door te winnen, maar waren sowieso meer dan gemotiveerd. 1 augustus 2020 – de dag waarop ze de bekerfinale van Antwerp verloren – zat nog vers in het geheugen. Niet voor niks dat Philippe Clement voor zijn sterkste elf koos, terwijl Frank Vercauteren doodleuk roteerde. Winteraanwinsten De Wolf, Le Marchand en Avenatti aan de aftrap bracht. Beiranvand, De Pauw en Refaelov zaten op de bank.

De consequenties van die keuzes: De Laet stond voor het eerst sinds lang nog eens rechtsback. Even wennen weer, maar hij doet niks liever dan de lijn afgaan. En voorin zagen we hoe Avenatti opvallend genoeg meer in de rug van Lamkel Zé speelde dan omgekeerd. In balbezit bevond de Kameroener zich eerder op links – alwaar hij meteen Kossounou per ongeluk in het klokkenspel raakte –, maar in balverlies was hij de diepste man. De man die à la Mbokani de ballen moest bijhouden en de rest moest laten aansluiten. Dat deed hij voor rust geregeld heel goed. Hij was ook rustig, al raakte hij geïrriteerd toen Lambrechts niet voor een fout had gefloten. Maar mooi om zien: De Laet kwam hem kalmeren. Je bent aanvoerder of je bent het niet.

Kopkans voor Seck

Kansen kwamen er langs beide kanten. De thuisploeg rook een paar keer zijn kans nadat De Wolf twijfelde – eerst botste de doelman met Seck, nadien loste hij een ongevaarlijke voorzet van Mata. Hij kwam echter met de schrik vrij. We noteerden ook kopballetjes van De Ketelaere en Denswil, die ook nog eens rakelings naast trapte. Maar al met al bleven de bezoekers vlot overeind. Club won de meeste duels, had het meeste balbezit en parkeerde op de helft van Antwerp, maar het lage blok ontwrichten? Noch De Ketelaere noch Lang nog Vanaken slaagde daar écht in. En net als op de Heizel was het opletten voor de snedige counters. En het moet gezegd: uiteindelijk was de Great Old gevaarlijker dan blauw-zwart. Lamkel Zé schilderde eerst een voorzet op het hoofd van Seck, die de goeie kopkans onbenut liet. Hij mikte recht op Mignolet. Lamkel Zé zelf mocht ook nog op Mignolet afgaan, maar trapte met z’n linker net naast de verste paal. Bijna zijn vijfde goal in zes duels in 2021.

De tweede helft bracht meteen waar het de eerste aan ontbrak: een doelpunt. En het was De Wolf die zich moest omdraaien. Hij kon er echter niks aan doen, want er ging een Club-aanval uit het boekje aan vooraf. Mata haalde de achterlijn op rechts en legde terug tot bij Vanaken, die vrijstaand mocht binnentrappen. Zijn elfde goal toch alweer dit seizoen.

Norse Lang

Nu moest Antwerp meer initiatief nemen, maar die knop omdraaien, is nooit evident. Lamkel Zé werd nog altijd het meest gezocht, maar hij kan het natuurlijk ook niet alleen. Een extra creatieve speler was nodig. Aan de overkant hebben ze er zo genoeg rondlopen, met Lang als exponent. De Nederlander was in de laatste acht duels goed voor acht goals en ook nog vijf assists. Hij wilde het opnieuw forceren, maar toen hij hard werd neergehaald door Seck, kookte zijn potje bijna over. Hij pikte de tackle niet en vond het belachelijk dat het bij een gele kaart bleef. Na de vaderlijke knuffel van Clement konden we echter verder.

Gezien de achterstand greep Vercauteren toch maar eens ‘vroeger’ in. Na 69 minuten kwamen Ampomah en Refaelov erin voor de bleke Avenatti en Gerkens. Refaelov kon een keer uithalen tegen zijn ex-club, maar dat tikkeltje geluk ontbrak. Bij Club daarentegen waren ze efficiënter. Vormer verstuurde een prima voorzet en Dost klopte De Wolf, die er niet zo goed uitzag, in twee tijden. 2-0 en match gespeeld, zou je denken, maar toch was daar nog de onvermijdelijke Lamkel Zé die met een grondscherend schot scoorde en de spanning er toch weer inbracht.

Heel eventjes dan. Toen Vormer de bal in de korte hoek binnendraaide en De Wolf een derde keer klopte, was het definitief over. Club had zijn revanche beet. Maar de beker nog niet.

    MEER OVER RAFC - Royal Antwerp FC

    Meer voetbalnieuws