©  Koen Bauters

Arbeid Adelt stopt, na laatste concert in De Roma (behalve als...)

Arbeid Adelt stopt en geeft nog één concert in De Roma. Daarmee is het gedaan, exact veertig jaar na de oprichting van de Belgische band door Marcel Vanthilt. Alhoewel.

Vanthilt zat deze week bij Annelies Orye van radiozender Willy, en was formeel. “Tijd om het hoofdstuk af te sluiten”, zei hij. “Er komt een afscheidsshow in De Roma op 11 september. Veertig jaar en daarna nooit meer. Vaarwel”, meldde Vanthilt met wat pathos.

Arbeid Adelt – grootste hits zijn Lekker Westers, Death Disco en De dag dat het Zonlicht niet meer Scheen – bracht begin jaren tachtig een dosis no nonsense-new wave in de Belgische huiskamers en zalen. Hun in het Nederlands gezongen repertoire kreeg cultstatus. Half jaren tachtig werd het al stil want toen trok Marcel naar Engeland voor MTV.

Beluister hier het interview met Marcel Vanthilt op Willy

“Hoe serieus moet je dit nemen? Er zal nu zeker volk komen”, relativeert onze muziekkenner Bart Steenhaut het afscheid. “Die mannen hebben dat al een paar keer gedaan, gezegd dat ze stoppen om zo wat belangstelling op te wekken. Dus wat als er opnieuw een vraag komt om op te treden? Ze hebben er nu een periode van zowat tien jaar op zitten met één studioplaat. Dus wat is dan die comeback? De fans van toen zullen ook eerder de oude platen op vinyl kopen, dan nieuwe. Eerlijk, ik denk dat vooral bij de twee andere groepsleden de rek er nu wat uit is. Marcel heeft misschien nog wél goesting.”

Vanthilt laat trouwens nog een klein beetje een opening in het interview. “Niets sluit uit dat we met die nummers live nog iets gaan doen.” Op de website van De Roma nog geen spoor van het concert, maar misschien volgt daar ook nog een verrassing.

 ph