De trailer van Da Yie 

Kortfilm van Antwerpse regisseur op shortlist voor de Oscars

De kortfilm ‘Da Yie’ van de Antwerpse filmmaker Anthony Nti staat op de shortlist voor de Oscars en maakt dus nog kans op een nominatie in de categorie Beste Kortfilm. Dat heeft het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) woensdag bekendgemaakt.

De film gaat over een vreemdeling die de opdracht krijgt om in Ghana kinderen te ronselen voor een risicovolle baan. Hij vindt er Prince en Mathilda, twee levendige kinderen, en brengt die naar zijn bende. Al snel begint hij zijn beslissing in twijfel te trekken, uit bezorgdheid over hoe dit het leven van de kinderen drastisch zou kunnen beïnvloeden.

Da Yie(slaap zacht) is een van de tien titels die op de shortlist staat voor een Oscar in de categorie Beste Kortfilm. Op 15 maart zal worden bekendgemaakt of de prent van Anthony Nti ook een nominatie in de wacht kan slepen. De 93ste ceremonie van de Oscars vindt plaats op 25 april, in het Dolby Theater in Los Angeles.

Anthony Nti op de roltrappen van de Voetgangerstunnel in Antwerpen. 

Anthony Nti op de roltrappen van de Voetgangerstunnel in Antwerpen. ©  Wim Kempenaers

Anthony groeide zelf op in Ghana, en kwam op zijn tiende met zijn familie naar Antwerpen. Hij liep school op het Koninklijk Lyceum in Antwerpen en studeerde later film aan het RITCS in Brussel.

“Elke film heeft zijn eigen bestaansreden, maar ik steek er altijd iets van mezelf in. Da Yie was zelfs semi-autobiografisch”, vertelde Anthony Nti eind december in een interview met Gazet van Antwerpen. “Als kind ben ik op een bepaald ogenblik meegegaan met iemand die ik niet zo goed kende. Ik keek op naar die persoon maar belandde op een plaats waar achteraf bekeken veel louche dingen aan de gang waren. Als kind besef je dat gevaar niet.”

LEES OOK. Anthony Nti: “De realiteit in een film gieten is mooi én gevaarlijk”

Filles de joie

De organisatoren van de Oscars hadden woensdag ook al bekendgemaakt dat Filles de joie, de Belgische inzending in de categorie Beste Buitenlandse Film, geen kans meer maakt op een beeldje. belga, evw