Aangeboden door ENGIE

© Shutterstock.com

Zo bespaar je energie zonder moeite

Energie besparen kan ook zonder dat je alleen nog maar koude douches neemt en bij kaarslicht leest. Met deze tips verbruik je minder, zonder aan comfort in te boeten.

1. Zet de verwarming niet te hoog

De verwarming is de grootste energievreter bij je thuis. Door de verwarming slechts 1 °C lager te zetten bespaar je 7% op je verwarmingskosten, en die ene graad verschil merk je in een goed geïsoleerde woning niet op.

Vandaag is thuiswerken de norm geworden. Als je de hele dag thuiswerkt, kun je het best één kamer verwarmen en de temperatuur in andere kamers zoals slaapkamers laten zakken. De ideale temperatuur om te werken ligt voor de meeste mensen tussen 21 en 23. Je wordt dat niet afgeleid doordat je het te koud hebt, maar het is nog altijd fris genoeg om je lichaam alert te houden.

2. Zet je verwarming ‘s nachts lager

‘s Nachts mag de temperatuur zakken naar 16° C. Met een dag/nachtthermostaat laat je de nachttemperatuur ingaan een uur voor je gaat slapen, en laat je de verwarming weer aanslaan een half uur voor je opstaat.

3. Sluit gordijnen en rolluiken

Ook met dubbel of driedubbel glas gaat er warmte verloren langs de ramen. Sluit daarom gordijnen of rolluiken zodra het donker wordt.

4. Kies voor led-licht

Gloeilampen zijn al een hele tijd passé, maar ook halogeenlampen verbruiken veel stroom. Ledlampen zijn vandaag de beste keuze: ze verbruiken weinig en gaan lang mee. Er bestaan verschillende soorten ledlampen. Vooral de keuze van de aangepaste kleurtemperatuur is belangrijk: voor ruimtes waar je het graag gezellig hebt zoals woonkamers, kies je ledlampen met warm licht.

5. Doe het licht uit

De zuinigste lamp is een lamp die niet brandt. Doe het licht dus uit zodra je een kamer verlaat en laat het licht op de gang niet nutteloos branden. In een gang kun je een lamp met een bewegingsmelder gebruiken. Die schakelt zichzelf uit wanneer er gedurende een bepaalde tijd geen beweging is. Zorg er dan wel voor dat er geen huisdieren rondlopen :-).

 © FOD Economie

6. Let op het label

Elektrische huishoudapparaten krijgen een label dat aangeeft hoe energiezuinig ze zijn. Door een zuinig model te kiezen, kun je op een jaar makkelijk tientallen euro‘s besparen. Het energielabel krijg vanaf 1 maart 2021 trouwens een facelift. Het nieuwe systeem bevat zeven klassen, die van A tot G gaan, en is veel strenger. Een toestel dat in het oude systeem het beste A+++ label had, krijgt in het nieuwe systeem een B- of C-label. In het begin zullen er nog geen toestellen met A-label zijn.

7. Was niet te warm

Een wasmachine verbruikt de meeste energie bij het opwarmen van water. Door te wassen op 40°C of zelfs 30°C bespaar je dus energie. Kies hogere temperaturen alleen als het echt nodig is. Als je alleen op lage temperaturen wast, is het wel aan te raden om één keer per maand je wasmachine bij een temperatuur van 90°C te laten draaien om zeep- en vetresten te verwijderen. Wacht ook met wassen tot je een volle machine hebt: wassen met een halfvolle trommel verbruikt in verhouding meer.

8. Laad je koelkast niet te vol

Een koelkast verbruikt meer naarmate ze voller zit. Laad ze dus niet te vol. Open de deur niet onnodig, want dan komt er warme lucht binnen. Als er zich ijs op de wanden vormt, laat je koelkast dan ontdooien. Zet geen warme voedingswaren direct in de koelkast: laat overschotjes dus eerst buiten de koelkast afkoelen tot kamertemperatuur.

 © Shutterstock.com

9. Laad je diepvriezer altijd vol

Bij een diepvriezer is het net omgekeerd: die werkt beter als hij vol zit. Vul de lege ruimte op met lege dozen. Laat ook je diepvriezer regelmatig ontdooien: een ijslaagje zorgt al gauw voor een meerverbruik van 10%.

10. Zet stroomslurpers op dieet

Tot 10% van het stroomverbruik in een woning komt door sluipverbruik: toestellen die in waakstand nog steeds een kleine hoeveelheid stroom verbruiken. Groepeer deze op een stekkerdoos met aan/uitknop: bijvoorbeeld één stekkerdoos voor de televisie, decoder, dvd-speler, gameconsole, soundbar of stereo-installatie, en één stekkerdoos voor de laders voor de tablets en gsm‘s in je gezin. In plaats van al die toestellen apart uit het stopcontact te trekken, schakel je gewoon de hele stekkerdoos uit.

Nog meer tips om energie te besparen vind je in het Sweet & Smart Home blog van ENGIE.
Of volg Sweet & Smart Home op Facebook.