Aangeboden door ENGIE

© Shutterstock.com

Red de wereld, vervang je verwarmingsketel

Een verwarmingsketel gaat gemiddeld 15 jaar mee. Heb je een oudere ketel die nog werkt? Dan kan het toch een goed idee zijn om hem te vervangen. Je bespaart stookkosten en verkleint je CO2-voetafdruk.

Veel mensen wachten om hun ketel te vervangen tot hij stuk gaat en een herstelling te duur wordt. Maar het is geen goed idee om zo lang te wachten. Een oude ketel laat je best vervangen voor hij stopt met werken. Zo verlaag je je stookkosten.

Oudere verwarmingsketels zijn immers bijna nooit hoogrendementsketels. Daardoor ligt hun rendement lager dan bij moderne ketels. Concreet: je verbruikt tot 30 procent meer energie om je woning tot dezelfde temperatuur te verwarmen als met een moderne ketel. Dat betekent ook dat je tot 30% meer CO2 uitstoot dan nodig. Er zijn in België naar schatting nog twee miljoen oude atmosferische ketels. Als die allemaal vervangen zouden worden door moderne condensatieketels, zou de CO2-uitstoot van ons land gevoelig dalen: huishoudelijke verwarming is immers de vierde grootste bron van CO2, na transport, energieproductie en de industrie.

Er zijn verschillende merken van cv-ketels, en die hebben elk verschillende modellen met eigen kenmerken. Een ervaren installateur zal je helpen om je weg te vinden naar het beste merk en model voor jouw situatie. Goed om te weten: in de drie gewesten bestaan er verschillende warmtepremies. Het is ook mogelijk om een verouderde mazoutketel te laten vervangen door een efficiëntere condensatieketel op gas.

Hoe goed is jouw ketel nog?

Een verwarmingsketel moet periodiek nagekeken worden – eenmaal per jaar voor een ketel op stookolie, elke twee jaar voor een ketel op gas. De verwarmingstechnicus meet daarbij het rendement van de installatie. Ligt dat lager dan 90%, dan is het tijd om aan een nieuwe ketel te denken. Een recente condensatieketel heeft een rendement dat tot 109% kan gaan, doordat er warmte uit de verbrandingsgassen gerecupereerd wordt.

Past je ketel nog in je woning?

Ook als je verbouwd of gerenoveerd hebt, kan het zijn dat je ketel aan vervanging toe is. Heb je een zolder verbouwd tot twee tienerkamers die de hele dag verwarmd moeten worden, dan is je ketel misschien niet krachtig genoeg meer. Heb je om je energieverbruik te beperken bijvoorbeeld daken geïsoleerd of superisolerend glas geplaatst, dan is je bestaande ketel misschien te krachtig voor je warmtevraag. In beide gevallen zal je installatie niet optimaal renderen, en is het tijd om aan een vervanging te denken. Een energiespecialist kan berekenen welk vermogen je precies nodig hebt.