Aangeboden door ENGIE

© Shutterstock.com

Wat je moet weten over een thuisbatterij

Een thuisbatterij is een interessante optie voor wie zonnepanelen wil plaatsen of al geplaatst heeft. Wat zijn de voordelen? En hoe werkt zo‘n batterij?

1. Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij kan je beschouwen als een heel grote versie van de herlaadbare accu in een elektrische fiets of auto, of van de herlaadbare batterijtjes die je misschien gebruikt in een afstandsbediening of muziekspeler.

Een thuisbatterij wordt opgeladen met de stroom die je zonnepanelen produceren en die je niet meteen zelf verbruikt. Wanneer je zonnepanelen onvoldoende energie produceren, bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg, ’s avonds, of op een donkere winterdag, haal je de opgeslagen stroom uit de thuisbatterij.

2. Wat is het voordeel van een thuisbatterij?

Het gebeurt maar zelden dat je zonnepanelen net evenveel stroom produceren als je op dat moment nodig hebt. Produceren ze te veel, dan wordt het overschot op het elektriciteitsnet geïnjecteerd. Produceren ze te weinig, dan moet je stroom van het net halen. Voor een gemiddelde installatie wordt het gemiddelde zelfverbruik op 30% geschat.

Met een thuisbatterij kan je dat aandeel verhogen naar 50 tot 80%. Daardoor moet je minder stroom van het net halen. Nu het systeem van de terugdraaiende teller wordt afgebouwd, is dat financieel interessanter.

Sommige thuisbatterijen kunnen ook dienen als noodvoorziening. Bij een storing op het elektriciteitsnetwerk kun je stroom uit je eigen thuisbatterij halen, zodat je niet in het donker zit en elektrische apparaten kunt blijven gebruiken (natuurlijk afhankelijk van de capaciteit van de batterij, en of ze op het moment van de storing opgeladen is).

3. Waar moet je op letten?

Er bestaan verschillende types thuisbatterijen en er zijn verschillende criteria waarop je moet letten. De belangrijkste is de capaciteit, gemeten in kilowattuur: die bepaalt hoeveel elektriciteit de thuisbatterij kan opslaan. De capaciteit moet goed afgestemd zijn op je elektriciteitsverbruik en op de grootte van je zonnepaneleninstallatie. Let daarnaast ook op het rendement (hoe efficiënt de batterij stroom opslaat en afgeeft) en de verwachte levensduur.

4. Kan een thuisbatterij ook bij bestaande installaties?

Het eenvoudigste is wanneer je een thuisbatterij samen met een zonnepaneleninstallatie laat plaatsen: zo kan de installateur meteen alle onderdelen op elkaar afstemmen. Maar je kan een thuisbatterij ook laten aansluiten op een bestaande installatie. Bij zo‘n retrofit-plaatsing zal je misschien wel de omvormer van je installatie moeten aanpassen.

5. Wat kost een thuisbatterij?

Een thuisbatterij kost vandaag tussen 4.000 en 10.000 euro, afhankelijk van de opslagcapaciteit en andere kenmerken. Om de kostprijs te drukken, kun je in Vlaanderen tot eind 2021 een premie aanvragen die kan oplopen tot 3.200 euro. In Brussel en Wallonië bestaat er geen premie voor de aankoop van een thuisbatterij.

6. Is een thuisbatterij rendabel?

Door het verdwijnen van de terugdraaiende teller in Vlaanderen wordt je energiefactuur vooral bepaald door de hoeveelheid stroom die je afneemt van het netwerk. Hoe meer je zelf gebruikt van de stroom die je zonnepanelen opwekken, hoe meer je bespaart. Een gezin met een gemiddeld gebruik kan zo tot 700 euro per jaar besparen op de energiefactuur; met alleen zonnepanelen zonder thuisbatterij zou de besparing slechts 430 euro zijn. In combinatie met de Vlaamse premie is een systeem met thuisbatterij daardoor op negen jaar terugverdiend. Voor de rest van haar levensduur (gemiddeld 15 jaar) levert de thuisbatterij zuivere winst.

Meer weten over een thuisbatterij? Download hier het gratis e-book ‘Een thuisbatterij bij jou thuis’ of vraag een gratis offerte.