Remco Evenepoel traint weer op de rollen. 

Remco Evenepoel traint weer op de rollen. ©  rr

Remco Evenepoel heeft zijn eerste trainingsritjes er al opzitten

Remco Evenepoel zit weer op de fiets. Thuis, welteverstaan. Nadat hij maandag het licht op groen kreeg, deed hij al een viertal sessies op het onlineplatform Zwift.

LEES OOK: Groen licht om weer te fietsen: Remco Evenepoel mag weer dromen van de Giro

Voor de kenners: Evenepoel zwiftte in Watopia, dat is de oudste en bekendste virtuele wereld. In de ochtend hield hij het op de rollen bij een training van een half uur, op de middag deed hij daar nog eens drie kwartier bij. “Door in korte beurten te fietsen, verdelen we de belasting voor zijn lichaam”, aldus ploegtrainer Koen Pelgrim. Samen met teamarts Philip Jansen begeleidt hij de comeback kid.

Evenepoel trapt momenteel gemiddeld 165 watt: naar de normen van een profrenner is dat een heel bescheiden vermogen. Ter vergelijking: Wout van Aert trapte maandag in datzelfde Watopia gemiddeld 242 watt. “Maar dat is net onze bedoeling”, stelt Pelgrim gerust.

“We bouwen rustig op. Omdat fietsen een herhaalbeweging is voor het bekken, is het aangewezen om te starten met een lage trapfrequentie (’s ochtends 89 en ’s middags 84 omwentelingen per minuut, nvdr.). In vergelijking met een sleutelbeenfractuur of een polsbreuk is een bekkenbreuk een unieke blessure die niet frequent voorkomt. Ze vereist een secure opvolging bij de wederopbouw van de conditie. Remco zat de eerste dag twee keer een halfuur op de fiets, circa 1 uur en 15 minuten. We hebben een plan voor de eerste week waarbij we in verschillende sessies tot anderhalf uur fietsen op de rollen gaan. Na samenspraak met de dokter en het gevoel van Remco zelf bouwen we beetje per beetje de duur op. De bedoeling is dat Remco over drie weken al een aantal uur per dag kan trainen op de rollen. Pas wanneer je dagelijks drie à vier uur aankunt, wordt het interessant om desnoods naar een plek te vertrekken waar je buiten kunt fietsen. Nu heeft dat weinig zin.”

De virtuele ritjes van Evenepoel:

 

 (hc, gvdl)

MEER OVER Remco Evenepoel

Meer sportnieuws