Eerstelijnszone in de  houdt vrijdag zijn dry run. 

Eerstelijnszone in de houdt vrijdag zijn dry run. ©  Jan Van der Perre

Verschillende vaccinatiecentra gaan deze week proefdraaien

Antwerpen, regio -

Verschillende vaccinatiecentra in onze regio zijn klaar voor een ‘dry run’, zoals het proefdraaien zonder vaccin werd gedoopt. In het vaccinatiedorp Spoor Oost gebeurde dat zelfs al dinsdag.

Kristin Matthyssen

“Zo’n 250 vrijwilligers kwamen mee proefdraaien op de grote repetitie”, zegt Jan Stroobants, hoofd van de spoeddienst in het ZNA Middelheim. “Het hele proces van aankomst tot registratie, toediening van het vaccin en de fase in de wachtruimte waar gevaccineerden even moeten wachten om te zien of er allergische reacties optreden, werd nagespeeld. Zonder echte inentingen welteverstaan.”

Voorlopig heeft Spoor Oost genoeg vrijwilligers om te kunnen opstarten. “Op de oproep hebben 2.500 mensen gereageerd. En daar komen dan nog de studenten bij die stage komen lopen”, zegt Stroobants.

LEES OOK: Generale repetitie vaccinatiedorp Spoor Oost verloopt vlot

Vaccinatiecentrum Noorderkempen in een loods op het vliegveld van Brasschaat gaat donderdag proefdraaien. “We hebben een 100-tal vrijwilligers gevonden voor de proefdag en 34 scenario’s uitgeschreven”, vertelt Cindy De Roeve, voorzitter van de eerstelijnszone Noorderkempen. “Iedereen krijgt een verhaal. We gaan zien welke situaties op ons af gaan komen, om zo de pijnpunten bloot te leggen.”

Het vaccinatiecentrum van de eerstelijnszone Voorkempen in het Provinciaal Vormingscentrum in Oostmalle houdt zijn dry run vrijdag. “Voorlopig hebben we ook voldoende vrijwilligers gevonden om te komen helpen vanaf het moment dat de vaccins beschikbaar zijn en we kunnen starten”, zegt voorzitter Vicky Van Camp. “Een duizendtal mensen reageerde op onze oproep. We houden er wel rekening mee dat we nog een tweede oproep moeten doen. Gaandeweg zal de motivatie misschien toch wat afnemen.”

Ook eerstelijnszone Zora in de AED Studio’s in Lint houdt vrijdag zijn dry run. “We hebben een veertigtal vrijwilligers opgeroepen om te figureren in de verschillende scenario’s die klaarliggen”, zegt woordvoerder Annemie De Wolf. “In totaal reageerden zo’n duizend vrijwilligers om te komen helpen van zodra het vaccinatiecentrum klaar is om in werking te treden. Er zit opvallend veel medisch personeel tussen.”

MEER OVER Coronavirus