Er wordt met man en macht gewerkt aan het sneeuwvrij maken van het fietspad aan de Slachthuislaan. © Nattida-Jayne Kanyachalao

Strooidiensten ondervinden grootste moeite om fietspaden sneeuwvrij te houden

Antwerpen -

Sneeuw en vorst plaatsen de strooidiensten voor een grote uitdaging, zeker voor het sneeuw- en ijsvrij houden van de fietspaden. “De strooidiensten rijden non-stop, maar alles vriest direct terug aan”, zegt Fons Duchateau (N-VA), schepen van Stads- en Buurtonderhoud.

Fietsers die maandag op de baan gingen, merkten dat de fietspaden niet overal even veilig waren. Dat merkten ze ook bij de spoeddiensten van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA). Daar kwamen tot maandagvoormiddag bijna veertig mensen binnen met verwondingen door valpartijen.

Maandagochtend was te merken dat er een sneeuw- en ijslaag lag op onder meer de fietsbruggen over het Albertkanaal en aan het station van Berchem. Ook een deel van de belangrijke fietsostrade Antwerpen-Mechelen was niet sneeuwvrij.

De helling van de fietsbrug aan het station van Berchem was maandag nog gevaarlijk glad. Tegen de avond kwam de strooidienst langs. © SVW

“Het is pijnlijk om te zien dat belangrijke invalswegen voor fietsers niet sneeuwvrij zijn”, zegt Wies Callens, woordvoerder van de Fietsersbond. “Er is vooruitgang geboekt de afgelopen tien jaar, maar we zien nu dat er nog veel werk aan de winkel is.”

Antwerps schepen Duchateau zegt dat alles wordt gedaan wat mogelijk is om de straten en fietspaden sneeuw- en ijsvrij te houden. Er is al 390 ton zout en 125.000 liter pekel gestrooid. De stad Antwerpen rijdt onafgebroken rond met veertien zoutstrooiers voor de rijwegen en twaalf pekelstrooiers voor de fietspaden.

“Ondanks die inzet vallen lokaal gladde rijwegen en fietspaden niet uit te sluiten”, zegt Duchateau. “We staan voor uitzonderlijke weersomstandigheden. Voor de rijwegen speelt de avondklok ons een beetje parten doordat het gestrooide zout ’s nachts minder ingereden wordt. Ook op fietspaden wordt heel de dag gestrooid. Alleen vriest alles snel terug aan.”

Afvalophaling

Ook de afvalophaling ondervindt hinder door het weer en dat komt onder meer door vastgevroren deksels afvalcontainers. De stad roept de bewoners op om in de mate van het mogelijke hun afvalcontainer pas tegen het moment van ophaling buiten te zetten.

svw

Zoek het fietspad in de Montignystraat. © Nattida-Jayne Kanyachalao

MEER OVER Fons Duchateau

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio