© ATV

Hulpverleners zoeken Antwerpse daklozen op

Antwerpen -

In de Antwerpse nachtopvang was er de voorbije dagen een bezettingsgraad van 85 tot 90%. Er is dus nog voldoende plek om mensen tijdens deze barre winterdagen op te vangen. Hulpverleners gaan extra op stap om op zoek te gaan naar mensen die nood hebben aan opvang.

Van de 271 bedden, verspreid over drie locaties, was de afgelopen nachten 85 tot 90% bezet. De gemiddelde bezettingsgraad schommelt tussen 75 en 85%.

“Doordat we al midden november voor meer slaapplekken en dagopvang hebben gezorgd, hoeven we nu niet te improviseren”, zegt Tom Meeuws (sp.a), schepen van Sociale Zaken. “We zijn voorbereid op situaties als deze.”

Er zijn ook daklozen die niet naar de nachtopvang wensen of de weg niet kennen naar dit aanbod. De hulpverleners gaan met dit barre winterweer nu ’s ochtends en ’s avonds op pad om deze mensen op te zoeken en te helpen.

“Hun taak is niet eenvoudig”, zegt Meeuws. “Sommige mensen willen liever met rust gelaten worden, zelfs met deze temperaturen. Soms moeten we hen tegen zichzelf beschermen en dat vraagt wat overtuigingskracht. In de opvang krijgen ze ’s avonds een warme maaltijd en ’s morgens ontbijt, ook in de dagopvang voorzien we maaltijden.”

De stad investeerde onlangs 500.000 euro extra in de dak- en thuislozenopvang. Alle bestaande opvang wordt sowieso verlengd tot begin april. Er is ook beslist om de quarantainekamers voor mensen met een coronabesmetting tot de zomer te behouden. svw

MEER OVER Tom Meeuws

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio