© BFM

Tijdlang aanschuiven door brandende vrachtwagen op E313

De winterprik heeft geleid tot een stevige ochtendspits. Op het hoogtepunt, rond 8.00 uur, werd er op de Vlaamse snelwegen 200 kilometer aan vertragingen geteld. “Voor corona zou dat een gemiddelde ochtendspits zijn, vandaag is dat toch veel”, zegt Peter Bruyninckx, woordvoerder van het Verkeerscentrum. Door storingen aan twee wissels rijden er maandagochtend geen treinen tussen Antwerpen en Sint-Niklaas.

“Het grootste incident had echter niets te maken met de sneeuw”, zegt Peter Bruyninckx over de verkeershinder op de weg. “In Massenhoven vatte een truck vuur en moest het verkeer op de E313 een tijdlang op één rijstrook verder.” Op het hoogtepunt verloor je twee uur in de file. Rond 8.20 uur was de weg weer vrij.

De brandende vrachtwagen op de E313 net voorbij Massenhoven. 

De brandende vrachtwagen op de E313 net voorbij Massenhoven. ©  BFM

De brandende vrachtwagen op de E313 net voorbij Massenhoven. 

De brandende vrachtwagen op de E313 net voorbij Massenhoven. ©  BFM

“Het was door het winterse weer een moeizame ochtendspits”, aldus Bruyninckx. “In heel Vlaanderen waren er op veel plaatsen niet zozeer files, maar wel vertragingen, omdat er sneeuw lag of omdat het glad was. Ook op plaatsen waar we normaal tijdens de ochtendspits niet meteen problemen verwachten.” De woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum merkt op dat de bestuurders zich duidelijk hebben aangepast aan de omstandigheden. Er gebeurden bijna geen ongevallen.

Het zwaartepunt van de ochtendspits is voorbij en de filebarometer is aan het dalen. De Vlaamse snelwegen zijn op de meeste plaatsen goed berijdbaar, maar Bruyninckx roept bestuurders op om voorzichtig te blijven en op te letten voor gladde plekken op de wegen.

Kans op ijsplekken

De strooidiensten zijn afgelopen nacht actief geweest en gebruikten 1.300 ton strooizout. Door het smeltwater dat momenteel op een koude ondergrond ligt, is er wel kans op ijsplekken. Dat zegt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

LEES OOK: Deze tips neem je best in acht als je met de auto gaat rijden

De komende uren zal de wegdektemperatuur verder dalen. De strooidiensten van AWV blijven de situatie opvolgen en zullen uitrijden om te strooien en eventueel te ruimen waar en wanneer nodig.

LEES OOK: Antwerpen is klaar voor winterse werkweek: “Maar wees extra voorzichtig”

Geen treinen tussen Antwerpen en Sint-Niklaas

Door storingen aan twee wissels rijden er maandagochtend geen treinen tussen Antwerpen en Sint-Niklaas. De wissels raakten waarschijnlijk verstoord door de sneeuw, zo zegt spoornetbeheerder Infrabel.

Op elk van de twee sporen van de lijn 59 tussen Antwerpen en Gent raakte een wissel verstoord (in Antwerpen-Zuid en Melsele). Daardoor is de lijn sinds ongeveer 9.00 uur in beide richtingen geblokkeerd, aldus Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken. Vermoedelijk raakten de wisselnaalden (de delen van de wissel die bewegen) geblokkeerd door opgehoopte sneeuw.

Sommige treinen worden omgeleid, andere afgeschaft, en nog andere rijden maar tot Sint-Niklaas. Spoorwegmaatschappij NMBS legt vervangbussen in.

Het blijft vriezen

Het blijft maandag en volgende nacht gevaarlijk glad met hier en daar nog wat lichte sneeuw. Volgende nacht wordt het geleidelijk droog vanaf het noorden. In Vlaanderen blijft het vriezen en liggen de maxima rond -5 graden in het uiterste noorden en rond 1 graad in Belgisch Lotharingen. Het KMI waarschuwt ook voor CO-intoxicatie.

Maandagnacht hangt er eerst nog veel bewolking en kunnen er lokaal nog enkele sneeuwvlokjes vallen. Later wordt het droog vanaf het noorden en verschijnen er opklaringen. De minima schommelen tussen -2 graden in Belgisch Lotharingen en -11 graden in de Kempen. De wind waait meestal matig, aan zee vrij krachtig, uit het noordoosten.

Dinsdag blijven we onder invloed van de koude polaire luchtstroom. Overal worden ijsdagen verwacht met maxima tussen -6 graden in het noorden en -1 graad in Belgische Lotharingen. In de zuidelijke landshelft blijft het meestal zwaarbewolkt met tijdelijk nog kans op wat lichte sneeuw. In het noorden verwachten we opklaringen. Er waait een meestal matige wind uit oost tot noordoost waardoor het koudegevoel nog wordt versterkt.

Woensdag verloopt zeer koud en vrij zonnig, op enkele wolkenvelden na. Het blijft overal vriezen bij maxima tussen -1 graad aan de kust en -6 graden in de Hoge Venen en dit bij een goed voelbare noordoostenwind. Woensdagnacht vriest het regionaal streng met minima tussen -6 en -13 graden en in sommige Ardense valleien nog kouder.

 Belga

Verkeer Antwerpen: actuele verkeersinformatie

Meer nieuws