©  EPA-EFE

Al negen lichamen geborgen na breuk gletsjer in India, minstens 100 mensen vermist

Na de breuk van een gletsjer in het noorden van India en de daaropvolgende overstromingen, zijn al negen lichamen geborgen. Dat meldt de politie. Mogelijk zijn 100 tot 150 mensen vermist.

jvhBron: BELGA

Het incident vond plaats in de buurt van de regio Joshimath in de staat Uttarakhand, in de Indiase Himalaya. Een stuk gletsjer denderde in de rivier en veroorzaakte een soort vloedgolf. In een dorp in de buurt zijn veel huizen beschadigd en zeker drie bruggen zijn door de woeste stroom weggeslagen. De mensen die in het dal wonen zijn opgeroepen onmiddellijk te vertrekken.

In de regio waren heel wat arbeiders aan het werken aan stuwdammen in de regio, die zwaar beschadigd werden. Negen lichamen werden al aangetroffen bij een van de projecten, maar tientallen arbeiders zouden nog vermist zijn. Bij de tweede site zitten door het incident 15 tot 20 arbeiders vast in een tunnel. Zestien anderen konden gered worden.

 ©  AP

“Er is een grote ramp gebeurd in de buurt van Joshimath. Een gletsjer is afgebroken en in een rivier gevallen. Het niveau van het water in de rivieren stijgt in de Rishiganga- en Alakanandarivieren”, aldus federaal minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah. “We weten dat er slachtoffers zijn, maar we hebben nog geen details.”

Ondertussen is het waterpeil weer gestabiliseerd in de rivieren, waardoor het risico op overstromingen verminderd is. De heuvelachtige regio is gevoelig voor rampen. Volgens experts is dat probleem nog groter geworden door de vele bouwprojecten die schade aanbrengen aan de omgeving. In 2013 werd Uttarakhand getroffen door de zwaarste moessonregen in bijna 90 jaar. Toen kwamen meer dan 6.000 mensen om het leven.

 ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER