Antwerpen ontwaakt onder laag sneeuw

Het KMI waarschuwt voor gladde wegen zaterdagnacht en zondag, en schakelt daarom in Vlaanderen over van code geel naar code oranje. Er wordt gewaarschuwd voor sneeuw die tot 10 centimeter dik kan vallen. Zaterdagavond ging de regen in Antwerpen al over in sneeuw. Begin volgende week geldt dan weer code geel voor extreme koude, met maxima die zelfs ónder het vriespunt zullen liggen.

jvhBron: BELGA

De strooidiensten hebben de voorbije nacht 1.700 ton strooizout gebruikt om de wegen vrij te houden. De gewest- en snelwegen liggen er om 07 u dan ook sneeuwvrij bij. Dat meldt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), dat oproept om als het kan de wagen vandaag te laten staan.

Wegen en Verkeer waarschuwt dat de wegdektemperaturen de komende uren nog zullen dalen, wat in combinatie met de natte weg tot gevaarlijke gladde situaties kan leiden. De strooidiensten blijven de situatie opvolgen en rijden uit waar en wanneer nodig.

Sneeuwman in Mortsel met Stella-kroonkurken en Berchem Sportsjaal.  

Sneeuwman in Mortsel met Stella-kroonkurken en Berchem Sportsjaal.  ©   Jan Bar

Nieuw Zuid. 

Nieuw Zuid. ©  JaTi

Nieuw Zuid 

Nieuw Zuid ©  JaTi

Vrijdagmarkt  

Vrijdagmarkt  ©  JaTi

De Grote Markt 

De Grote Markt ©  JaTi

Park Vordenstein Schoten. 

Park Vordenstein Schoten. ©  Jan Auman

Park Vordenstein Schoten. 

Park Vordenstein Schoten. ©  Jan Auman

Groen Kwartier plots wit kwartier. 

Groen Kwartier plots wit kwartier. ©  Paul Hendrickx

Albertpark. 

Albertpark. © ph 

 

 ©  ph

 

 ©  ph

 

 ©  ph

 

 ©  ph

Schoten 

Schoten ©  Jan Auman

 

 ©  ph

Kapellen. 

Kapellen. ©  Lynn Dhaeyere

Schoten. 

Schoten. ©  Dominick Rombouts

Hoevenen. 

Hoevenen. ©  Inge Kerremans

Zaterdagavond begon het in een groot deel van Vlaanderen te sneeuwen. Het KMI verwacht van zaterdag tot zondagavond een sneeuwtapijt van 5 tot 10 centimeter in de provincies West- en Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg, vooral tegen de Nederlandse grens. Er kan daarbij 3 tot 5 centimeter vallen in een tijdsinterval van 6 uur.

Het KMI geeft dan ook voor de provincies West- en Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg code oranje wegens gladheid vanaf middernacht. In Vlaams-Brabant en de rest van het land geldt code geel.

In heel Vlaanderen (behalve Vlaams-Brabant) geldt zondag code oranje. 

In heel Vlaanderen (behalve Vlaams-Brabant) geldt zondag code oranje. ©  KMI

Ook extreme koude

Zondag wordt het ook gevoelig kouder, met temperaturen die vanaf maandag en tot minstens woensdag op de meeste plaatsen ten noorden van Samber en Maas zelfs niet boven het vriespunt uit zullen komen: in alle Vlaamse provincies liggen de maxima maandag, dinsdag en woensdag rond of net onder -3 graden.

LEES OOK. Zondag al sneeuwpret, tegen het einde van volgende week kunnen we schaatsen

De minima dalen ‘s nachts tot -5 en -10 graden (of plaatselijk nog lager). In alle Vlaamse provincies (behalve Vlaams-Brabant) geldt vanaf maandag dan ook eveneens code geel voor koude. Het KMI roept dan ook om “maatregelen te treffen worden om mensen, dieren en planten te beschermen, zoals het afschermen van waterleidingen en waterkranen, het afdekken of binnenzetten van planten, enz.”

Of deze koudegolf langer zal aanhouden dan woensdag, is nog niet duidelijk. “De verdere evolutie van deze koudeperiode wordt onzekerder vanaf donderdag”, meldt het KMI.

De temperaturen nemen begin volgende week een ferme duik, met code geel in vier Vlaamse provincies tot gevolg. 

De temperaturen nemen begin volgende week een ferme duik, met code geel in vier Vlaamse provincies tot gevolg. ©  KMI

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio