Steven Van Gucht: “16% van besmettingen veroorzaakt door Britse variant”

In de laatste twee weken van januari werden zowat 16 procent van de coronabesmettingen veroorzaakt door de Britse variant. Dat zei viroloog Steven Van Gucht vrijdag op de persconferentie van Sciensano. De gemuteerde versie is daarmee nog wel in opkomst, maar de toename lijkt te vertragen in vergelijking met de eerste weken.

blg

LEES OOK: Aantal overlijdens daalt fors, 3,33% kreeg eerste vaccin

Volgens Van Gucht houdt de plateaufase in de cijfers al een tijdje aan. Hij noemt het indrukwekkend dat ons land erin geslaagd is de cijfers de voorbije maanden stabiel te houden, terwijl die in andere landen de hoogte in schoten. “Dit vroeg een enorme inspanning en solidariteit waar we terecht trots op mogen zijn.”

Verbetering in woonzorgcentra

De toestand in de woonzorgcentra blijft stabiel. Grote uitbraken blijven zeldzaam. Het aantal nieuwe bevestigde gevallen stijgt lichtjes, maar het aantal overlijdens in de Belgische woonzorgcentra neemt week na week af. Ligt dat aan de vaccinaties?

“De verbetering van de situatie in de woonzorgcentra is een trend die al begon voor de vaccinaties van start gingen”, benadruk Van Gucht. “We zijn bezig met analyses, maar die vragen meer tijd. Weliswaar is er een duidelijke verbetering te merken.”

Sterke regionale verschillen

Over heel België gezien stijgen de nieuwe besmettingen met 5%. Opnieuw zijn er grote regionale verschillen te zien. In Wallonië nemen de besmettingen nemen toe met 20%. De sterkste stijging deed zich voor in de provincie Waals-Brabant (+41%). In Vlaanderen stabiliseert het aantal nieuwe besmettingen. Dat is grotendeels te wijten aan een daling met 7 procent in Limburg.

Gevraagd naar een verklaring moet de viroloog het antwoord schuldig blijven. “Die regionale verschillen hoeven niet noodzakelijk een trend op lange termijn te betekenen. Tot recent zagen we bijvoorbeeld een felle stijging in Limburg.”

Kinderen en tieners

“De grootste stijging zien we nog altijd bij kinderen en tieners, al is het minder uitgesproken dan de voorbije paar weken. Een kwart van de nieuwe besmettingen doen zich voor bij hen. De piek ligt bij de elfjarigen”, vult Van Gucht nog aan.

Yves Stevens van het crisiscentrum juicht niettemin toe dat vele duizenden jongeren zich dit weekend weer kunnen uitleven. Hij maakt zich sterk dat de activiteiten in alle veiligheid zullen kunnen doorgaan dankzij de voorbereidingen van vrijwilligers.

Vastgoed

Jobs in de regio