Kris de Bruyne tijdens de Radio 1-sessies. © VRT

Zanger Kris de Bruyne overleden na langdurige ziekte

De Vlaamse kleinkunstzanger Kris De Bruyne (70) is woensdag overleden. Dat meldt zijn management. Hij leed al lange tijd aan Alzheimer. Zijn bekendste hit is ‘Amsterdam’.

Het ging al een tijd niet goed met zanger Kris de Bruyne. Zijn laatste tournee dateert al van vier jaar geleden, toen die uiteindelijk in 2018 stopgezet moest worden. “Er werd bij Kris Alzheimer vastgesteld. Dat was toen al een beetje duidelijk, maar het ging op een bepaald moment niet meer, waardoor we de tournee hebben moeten stopzetten”, zegt zijn manager Kris Eelen.

“De voorbije twee, drie jaar ging hij zienderogen achteruit. Hij woog uiteindelijk nog maar twintig kilo, hij was helemaal uitgeput. Hij zat al een jaar in een verpleegcentrum, waar hij nu ook is heengegaan. Hij heeft niet meer beseft, maar heeft op het einde wel zijn vrouw nog herkend. Daar zijn we toch blij om.”

Wie Kris de Bruyne zegt, komt al snel met zijn grootste hit Amsterdam, een nummer uit 1975 dat in 2007 opgenomen werd in de Eregalerij van de Vlaamse klassieker van Radio 2. Maar niet alleen Amsterdam, ook Vilvoorde City, Lydia d’Ile Dieu, Het Varken van de Hoge Venen, Ballerina, De Peulschil en Lieve Jacoba. Dat laatste nummer bracht hij in 2009 tijdens de begrafenis van zijn collega-zangeres Yasmine, zonder begeleiding.

Begin jaren zeventig bracht hij met de groep Lamp, Lazarus & Kris ook nog het nummer De Onverbiddelijke Zoener. Oorspronkelijk de B-kant van de single De Peulschil.