©  BELGA

Parcours Tirreno-Adriatico is tegenvaller voor Wout van Aert

Wout van Aert doet in maart een gooi naar zijn eerste eindzege in een rittenkoers van World Tour-niveau, maar de parcoursbouwers van de Tirreno-Adriatico zijn hem niet gunstig gezind.

Bram Vandecapelle

LEES OOK: Combinatie Tour en Olympische Spelen mogelijk voor Van Aert en Van der Poel

Van 2015 tot en met 2019 zorgde de ploegentijdrit op de openingsdag voor een eerste schifting in het klassement. Met de sterke tijdritreputatie van Jumbo-Visma had Van Aert daarmee een voorsprong kunnen uitbouwen op sommige klimmers, maar de ploegentijdrit valt – net als vorig jaar – weg.

De Italiaanse rittenkoers wordt nu beslist in het weekend. Zaterdag 13 maart wacht een echte bergrit met drie cols in Gran Sasso. De slotklim naar Prato Di Tivo is 14,5 kilometer lang, telt 22 haarspeldbochten en een gemiddelde stijgingsgraad van 7 procent met pieken tot 12 procent. Daags nadien volgt een etappe in de Marche met veertien korte, steile klimmetjes. Vorig jaar won Mathieu van der Poel een gelijkaardige etappe.

De slotrit op dinsdag is zoals elk jaar een vlakke tijdrit van 11 kilometer in San Benedetto Del Tronto en op het lijf geschreven van de Italiaanse wereldkampioen Filippo Ganna. Voor de eindzege in de Tirreno-Adriatico moet Van Aert dan ook nog voorbij Tadej Pogacar, Julian Alaphilippe, Jakob Fuglsang, Vincenzo Nibali, Thibaut Pinot en titelverdediger Simon Yates.

Vastgoed

Jobs in de regio