©  rr

Twee maanden met uitstel voor Hitlergroet naar Marc Van Ranst

Een 57-jarige Mechelaar is door de correctionele rechtbank veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijke celstraf omdat hij afgelopen zomer de Hitlergroet bracht voor de ogen van viroloog Marc Van Ranst.

tdk

Op 23 augustus zag Luc D. Marc Van Ranst op de trein zitten in het station Mechelen-Centraal. De man begon allerlei verwensingen naar het hoofd van de viroloog te slingeren. “Hij riep onder meer ‘vuile communist’, ‘linkse rat’, ‘ze moesten u kapot maken’ en ‘ik ga op uw bakkes motten’ naar Marc Van Ranst. Nadat de betrokkene de trein had verlaten, zette hij op het perron zijn mondmasker af en bracht tot twee keer toe de Hitlergroet in de richting van de viroloog”, zei de openbare aanklager.

Van Ranst bleef rustig bij het hele gebeuren en maakte er zelfs foto’s van, die hij later ook op sociale media plaatste.

Luc D. zei dat hij veel te impulsief had gereageerd. “Ik heb mijn mening verkondigd. Meneer Van Ranst heeft nadien zelf gezegd dat ik de Hitlergroet moest brengen en heb dat dan ook gedaan”, reageerde de man op het voorval.

“Gelukkig is er geen geweld gebruikt en bleef het incident beperkt tot verbale bedreigingen”, pikte advocaat Marc Hendrickx in namens D. “Ik wens wel te benadrukken van Marc Van Ranst zijn middenvinger heeft opgestoken naar mijn cliënt en zelfs tot twee keer heeft verhinderd dat de deuren van de treinwagon konden sluiten.”

Rechter Suzy Vanhoonacker legt Luc D. nu een voorwaardelijke straf op. De belangrijkste maatregel is dat de man zich moet laten begeleiden voor zijn psychosociale problematiek.

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio