© atv
Uitbraak gevaarlijk kattenvirus op Linkeroever: “Hou katten binnen”
Dierenarts Pieter Clevers uit Burcht waarschuwt katteneigenaars voor een uitbraak van het gevaarlijk feline calicivirus (FCV) op Linkeroever. Katteneigenaars die er wonen, kunnen hun viervoeters beter tijdelijk binnen houden.
Het feline calicivirus (FCV) is een zeer besmettelijk virus dat voortdurend muteert waardoor vaccinatie geen 100% bescherming biedt. Typische symptomen zijn pijnlijke tongletsels, ademhalingsproblemen en aften in de mond.
“Van een epidemie is er zeker nog geen sprake”, vertelt dierenarts Pieter Clevers, die een praktijk in Burcht heeft. “Maar ik waarschuw toch liever de eigenaars. FCV is een vrij algemeen bekend virus. In het jaarlijks vaccin dat de meeste huiskatten krijgen, zit ook een bescherming tegen dit specifieke virus. Maar omdat het gemakkelijk muteert, valt de vaccinbescherming soms weg.”
Thuisquarantaine
Onlangs zag dokter Clevers op zijn behandeltafel enkele katten met de typische tongletsels. “Bleek dat de kat van hun buren dezelfde symptomen had. De uitbraak situeert zich momenteel in de Paul van Ostaijenlaan. Het virus is zeer resistent en kan tot een maand overleven. Daarom zou ik de inwoners van Linkeroever aanraden om hun katten even proberen binnen te houden.”
In Zwijndrecht en Burcht zijn er voor zover de dierenarts weet nog geen katten besmet. Daar is de thuisquarantaine dus nog niet nodig.
Pijnlijke tong
Het feline calicivirus kan dodelijke gevolgen hebben, omdat de kat door de pijnlijke tong- en mondletsels soms stopt met eten. “We kunnen als dierenarts die besmette katten behandelen met pijnstillers zodat ze blijven eten. Meestal worden er ook ontstekingsremmers gegeven. In het slechtste geval moeten we de katten forceren om te eten of zelfs dwangvoederen. Lukt dit niet, dan wordt er soms een maagsonde gestoken.”
Bij een kat die niet eet, komen er vetten in het bloed terecht waardoor leververvetting optreedt. Hierdoor heeft de kat geen hongergevoel meer, wat de kans om te sterven nog vergroot.

Dierenarts Pieter Clevers. — © Dirk Kerstens
MEER OVER Dieren
Zeldzame otter voor het eerst in 9 jaar op beeld vastgelegd in Rivierenland
Voor het eerst in negen jaar zijn er duidelijke beelden gemaakt van een otter in de regio …
Koppel strijdt om tijgerkat te mogen houden: “Babas is superlief”
Al anderhalf jaar wonen Jurgen en zijn vriendin Helga samen met hun serval Babas in Kieldrecht. …
Chips vanaf 1 mei anoniem: “Baasje van vermiste hond zal langer moeten wachten”
De contactgegevens op de chips van huisdieren worden vanaf 1 mei automatisch anoniem gemaakt. …
CITTA
Opvallende gevels in Antwerpen: ontdek ze allemaal en stuur ons jouw foto
Wekelijks gaat ons weekendmagazine citta op zoek naar blikvangers aan Antwerpse gevels. Ontdek ze …
Op wandel in divers Antwerpen: vier audiowandelingen van oost tot west
In Antwerpen wonen meer dan 170 verschillende nationaliteiten en dat zien we dagelijks in het …
De favoriete plekken van Josse De Pauw: “De Bourla was mijn toegangspoort tot deze stad”
Als acteur en theatermaker is Josse De Pauw (69) van alle markten thuis. Ook het schrijven heeft …