Het olympische stadion op de achtergrond. 

Het olympische stadion op de achtergrond. ©  AFP

Noodtoestand in Tokio verlengd tot begin maart

De noodtoestand in Tokio wordt verlengd met een maand, tot 7 maart. Voorzien was dat de noodtoestand tot 7 februari zou lopen. Op dit ogenblik zijn 11 van de 47 Japanse prefecturen in noodtoestand, waaronder Tokio. De cijfers daalden de voorbije dagen wel – van 633 maandag naar 393 dagelijkse besmettingen – maar de regering baseert de beslissing op de volledige maand januari. In de eerste maand van het jaar testten 40.000 mensen positief, een verdubbeling tegenover december.

De noodtoestand betekent overigens lang geen volledige lockdown, maar is bijvoorbeeld minder streng dan in België. Zo wordt verwacht dat een avondklok zal gelden vanaf 8 uur ’s avonds, op dat uur moeten ook de restaurants of cafés die alcohol serveren, de deuren sluiten. Voordien mogen ze dus wel open zijn, ook de scholen zijn open. Ook gymzalen, winkels of entertainmentzaken zijn open, zij het met gelimiteerde openingstijden.

Er circuleert een voorstel dat wie de coronaregels overtreedt, een boete kan krijgen van 2.367 euro. Of wie positief test en weigert te worden gehospitaliseerd, moet 3.946 euro betalen.

De hamvraag: heeft dat effect op de Olympische Spelen, van 23 juli tot 8 augustus? In maart wordt normaal gezien de knoop doorgehakt over Tokio 2021. Alle betrokken partijen – organisatiecomité en IOC – blijven zeggen dat de vraag niet is of de Spelen wel zullen doorgaan, wel op welke manier ze doorgaan. (hjb)

De baai van Tokio, waar normaal gezien heel wat olympische competities zullen plaatsvinden. 

De baai van Tokio, waar normaal gezien heel wat olympische competities zullen plaatsvinden. ©  AFP

MEER OVER Olympische Spelen Tokio