©  Twitter sportpers1

Slachtoffers turnmisbruik benoemd tot Nederlandse Sportpersoonlijkheden 2020

Het bestuur van de Nederlandse Sport Pers (NSP) heeft de turnsters die zich afgelopen jaren uitspraken over het misbruik in hun sport als collectief uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar.

Bron: BELGA

Het is voor het eerst dat deze prijs aan een groep wordt toegekend. Arjen Robben (2014), Max Verstappen (2015), Sven Kramer (2016), Annemiek van Vleuten (2017), Robin van Persie (2018) en Estavana Polman (2019) kregen deze erkenning eerder.

Een onthullend interview afgelopen zomer in het Noordhollands Dagblad met turntrainer Gerrit Beltman, die bekende dat hij jonge turnsters tijdens trainingen mishandelde en vernederde, leidde tot een reeks getuigenissen van (ex-)turnsters. Dat deden ze niet alleen in de media, maar ook in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gymnastiekbond KNGU besloot als gevolg van alle onthullingen zelfs het topsportprogramma voor de nationale ploeg stil te leggen, omdat ook huidige trainers en coaches werden beschuldigd. Begin december zegde de KNGU de samenwerking op met de coaches Frank Louter en Patrick Kiens.

MEER OVER