©  BELGA

Fem Van Empel rijdt naar wereldtitel bij dames-beloften na nieuwe Oranje demonstratie

Fem van Empel (Pauwels Sauzen-Bingoal) is de nieuwe wereldkampioene veldrijden bij de dames-beloften. De Nederlandse eerstejaars klopte haar landgenote Aniek van Alphen en de Hongaarse Kata Blanka Vas.

Laurens Van Heuverswijn

Eén van de topfavorieten, Manon Bakker, donderde bij de eerste passage aan de kust meteen het zand in. Inge van der Heijden kon mede door een valpartij en een klein kettingprobleempje van Fem van Empel tegelijk enkele seconden voorsprong grijpen. De Hongaarse Kata Blanka Vas moest op de hippodroom het gat dichten met Aniek van Alphen als waakhond in het wiel. In het zand bij de tweede ronde kwam een sterke Van Empel aansluiten bij de Hongaarse uitdager van het Oranje blok, mede omdat Vas een gek spoor koos op de passage langs de Noordzee.

Van Alphen profiteerde van de oranje sandwich met Vas als beleg en reed steeds verder weg. Vas zou eigenlijk de leiding moeten nemen in de achtervolging, maar liet dat aan de landgenoten van de leidster. Voor Shirin van Anrooij zat de race er al na twee ronden op; de beloftevolle renster van Trek Baloise Lions maakte haar rentree na een zware valpartij in de wereldbekermanche in Tabor en zou in normale omstandigheden een favoriete zijn.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Samensmelting

Van Alphen leek dezelfde fout van Betsema gisteren te maken: te snel proberen de beslissing te forceren op dit lastige parcours. In de derde ronde geraakte Vas onder stoom: ze reed het gat naar Van Alphen dicht en trok meteen naar de leiding. Op haar favoriete stuk, de hippodroom, kon ze de rest onder druk zetten, maar in het zand moest ze haar meerdere herkennen in Van Alphen en Van Empel. Laatstgenoemde zette in de laatste ronde de anderen onder druk in het zand van Oostende. Van Alphen kon een initieel kloofje nog dichten, maar moest de rol lossen op de brug richting de renbaan.

Van Empel bleef ijzig koel in de slotfase en maakte korte metten met haar dichtste concurrentie. Ze reed naar de wereldtitel voor Van Alphen, Vas werd derde.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

MEER OVER