©  AP

Navalni-protesten barsten los in heel Rusland, meer dan 2.000 arrestaties

De Russische politie heeft op zondag al minstens duizend aanhangers van Poetins belangrijkste opponent Aleksej Navalni opgepakt tijdens protesten om diens vrijlating te eisen. Dat meldt OWD-Info.

dcBron: Belga

In minstens 35 Russische steden zijn zondag 2.291 demonstranten opgepakt, volgens burgerrechtenportaal OWD-Info, gespecialiseerd in het monitoren van protesten. Volgens het portaal zijn er in de hoofdstad al 520 mensen opgepakt. Vladivostok telde al 120 arrestaties, Sint-Petersburg 242. In de afgelegen regio Siberië zagen Novosibirsk en Krasnoyark respectievelijk 103 en 194 betogers opgepakt worden.

Ook de vrouw van Navalni, Yulia Navalnaya, is gearresteerd door de Russische politie tijdens het protest in de hoofdstad, posten medestanders op sociale media. Ze werd vorige week ook al opgepakt, tijdens een betoging tegen de opsluiting van haar man.

De aanhangers van Navalny hebben voor het tweede weekend op rij in heel het land opgeroepen tot protest. Aleksej Navalny (44) keerde eerder deze maand naar Rusland terug, nadat hij in Duitsland behandeld was voor een bijna fatale vergiftiging met het zenuwgas novitsjok. Bij zijn aankomst in Moskou werd hij, zoals aangekondigd, meteen in voorlopige hechtenis genomen in afwachting van een proces volgende week. Navalny houdt Poetin en de geheime dienst FSB verantwoordelijk voor de aanslag op zijn leven, maar zij ontkennen.

MEER OVER Rusland