©  BELGA

Belgische bokser Ryad Merhy aangeduid als wereldkampioen

Bokser Ryad Merhy is officieel aangeduid als WBA-kampioen bij de cruisergewichten (-90,719 kg). De Kazach Beibut Shumenov moet gezien zijn inactiviteit zijn titel afstaan. Met de Cubaan Yuniel Dorticos werd al een uitdager aangewezen voor de 28-jarige Merhy, die de allereerste Belgische wereldkampioen in het boksen is.

Bron: BELGA

Merhy kroonde zich in oktober 2019 in de Dôme van Charleroi tot interim-kampioen van de WBA bij de cruisergewichten. De Brusselaar sloeg zijn Hongaarse tegenstander Imre Szello knock-out in de zevende van twaalf ronden. Merhy kon zich tot nu echter slechts interim-kampioen noemen. Beibut Shumenov, die de titel in handen had, raakte ernstig geblesseerd en kon zijn gordel niet verdedigen. Sinds de zomer van 2018 kwam hij niet meer in actie.

“Na maanden geduld heb ik het genoegen te kunnen aankondigen dat ik officieel WBA-kampioen bij de cruisergewichten ben”, reageerde Merhy op Facebook. “Mijn naam komt nog een beetje meer in de geschiedenisboeken terecht, en dit is nog maar het begin! Bedankt aan allen, aan mijn team en mijn manager.”

Een van de komende dagen wordt de gordel in België verwacht. Manager Alain Vanackère hoopt dat de kamp tegen Dorticos in België kan plaatsvinden. Hij rekent daarbij op steun van de overheid. “Maar dat zal niet voldoende zijn”, aldus Vanackère. “Ik moet ook privépartners zien te vinden.”

Tot dusver behaalde Merhy in zijn carrière 29 zeges (waarvan 24 met knock-out). Hij verloor één kamp (met knock-out).

 

 ©  EPA-EFE

Pacquiao moet WBA-bokstitel afstaan aan Ugas

De Filipijnse bokslegende Manny Pacquiao, die de WBA-bokstitel bij de weltergewichten in handen had, heeft van de WBA het statuut van ‘Champion in Recess’ gekregen. De Cubaan Yordenis Ugas neemt de riem over.

De 42-jarige Pacquiao versloeg midden 2019 de Amerikaan Keith Thurman op punten in het Amerikaanse Las Vegas en kroonde zich zo tot de WBA-superweltergewichtkampioen. Maar sindsdien kwam hij niet meer in actie.

De WBA eist echter dat een wereldkampioen zijn titel verdedigt binnen 18 maanden nadat deze is toegekend. Vanwege de coronapandemie is Pacquiao hiertoe niet in staat geweest en valt hij als ‘Champion in Recess’ onder een speciale regeling van de WBA. Dat wil dus niet zeggen dat Pacquiao definitief afscheid moet nemen van de riem, maar hij moet de titel dan wel binnen afzienbare tijd verdedigen.

De Filipijn heeft zich de afgelopen maanden vooral beziggehouden met de bestrijding van het coronavirus in zijn land, waar hij als senator in de politiek zit. Hij is van plan om dit jaar terug te keren in de ring. Al maanden wordt gesproken over een partij tegen de Ierse kooivechter Conor McGregor, met als doel geld op te halen voor de slachtoffers van de pandemie.

MEER OVER