© RTV

Wout van Aert verkent WK-parcours: “De druk ligt bij Mathieu”

Wout van Aert (26) verkende donderdagmorgen het WK-parcours in Oostende. Maar hij wilde liever vooraf de pers te woord staan, niet na de verkenning. “Sorry hoor, maar uitleg geven nadat ik mij eerst in het zweet heb gereden en kou zit te lijden, dat ga ik niet doen.” Terecht: Van Aert wil niks aan het toeval overlaten en gaat zondag voor een vierde regenboogtrui.

Werner Bourlez

DISCUSSIEER MEE: Wout of Mathieu? Wie wint het WK veldrijden?

Hoe belangrijk is de verkenning voor jou?

“Ik ken het parcours grotendeels natuurlijk, maar het is toch wel belangrijk om nog eens goed te verkennen om te weten hoe het er helemaal uitziet en hoe het bolt. Die rondjes rijden zijn belangrijk, je wil een goed gevoel krijgen en je kan ook de banden testen. Op een gewone cross verken je pas de dag zelf en vind je soms tijdens de cross betere lijnen. Op een WK wil je beter voorbereid zijn en niks aan het toeval overlaten. Zondag zal de wind wel helemaal anders zitten. Er is geen publiek, dus alles ligt open, ook op de renbaan. Dat gaat een impact leveren. Ik ben ook benieuwd wat het hoog tij gaat geven. Maar uiteindelijk zullen de zandstroken wel gelijkaardig blijven.”

Heb je het deze week rustig aan gedaan?

“Ja, ik heb wat minder getraind dan anders. Maar ik doe toch niet graag te weinig omdat ik weet dat ik daar niet altijd beter van word. Dus heb ik dinsdag en woensdag deftig getraind en sinds donderdag doe ik het rustig aan.”

Sinds donderdag zit je op hotel bij de Belgen. Zo kan Georges je ’s nachts niet wakker maken?

“Mijn nachtrust was thuis oké hoor, want ik heb op de logeerkamer geslapen (lacht). Ik koos het zekere voor het onzekere. Voor het BK deed ik dat niet, toen wou ik er de eerste nachten bij zijn om Sarah te helpen. Maar nu loopt het allemaal al wat vlotter.”

 

 ©  BELGA

Sven Nys, Bart Wellens en andere kenners zeggen het allemaal: jij bent op dit parcours de topfavoriet.

“Ik heb dat gelezen en dat is leuk toch? Of dat voor extra vertrouwen zorgt? Dat had ik al toen ik aan het veldritseizoen begon, ik wist dat dit een parcours voor mij ging zijn. Ik denk nog steeds dat ik niet de grote favoriet ben. Mathieu van der Poel won dit seizoen meer dan ik. Hij blijft favoriet, de druk ligt bij hem. Maar dit is uiteraard een mooie kans voor mij op een nieuwe wereldtitel. Het is al een tijdje geleden. En ik heb een reële kans. Mijn gevoel is heel goed en ik heb hier naar toegewerkt en heb niks aan het toeval overgelaten.”

Donderdagavond zaten jullie samen met bondscoach Sven Vanthourenhout. Moeten de anderen zich opofferen voor jou mocht je de start missen?

“Ja, we hebben daar goed over gepraat. De laatste jaren zitten wij bij de Belgische selectie steeds op één lijn, dat zal nu niet anders zijn. Ik verwacht geen probleem. Het zal snel heel zwaar worden op het strand en er zal snel een kloof vallen. De start wordt inderdaad superbelangrijk. Maar zoals zo vaak in de cross zal het snel ieder voor zich zijn. De laatste weken hebben duidelijk gemaakt dat ik de enige Belgische kanshebber op goud ben en dat het wellicht weer een duel wordt met Mathieu. Ik verwacht niet dat andere renners lang bij ons gaan blijven. Laurens Sweeck en Thomas Pidcock misschien. Maar op het einde zal het wel een duel worden.”

Als het misloopt heb je nog altijd die Belgische driekleur.

“Ja, die trui staat mij mooi, maar ik weet uit ervaring dat die regenboogtrui mij nog beter past.”

Wie wint het WK veldrijden? Wout van Aert of Mathieu van der Poel? Vertel ons zeker ook waarom? Of zie jij toch nog een andere wereldkampioen?

Discussieer mee in onderstaand invulformulier. Een greep uit de reacties verschijnt zaterdag in de krant.

Vastgoed

Jobs in de regio