©  Jan Van der Perre

Eerste resultaten testbus: ook zeer jonge kinderen zijn besmettelijk

Antwerpen -

Jonge kinderen vertonen minder symptomen van het coronavirus, maar dit neemt niet weg dat ze zeer besmettelijk kunnen zijn. Scholen zijn een bron van besmetting. Dat zijn enkele resultaten van de Antwerpse testbus. “Als de kinderen thuis komen verspreiden ze zeer snel het virus binnen het gezin”, zegt Guy Hans, medisch directeur van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).

Sacha Van Wiele, Belga

Uit de eerste testrondes met de ‘coronatestbus’ van het UZA in Vlaamse scholen situeert het grootste deel van positieven zich bij kinderen tussen 5 en 12 jaar oud. Dat is een opmerkelijke vaststelling. Er waren testrondes in 23 scholen, vooral in het Antwerpse, die tussen 11 december en 25 januari werden uitgevoerd. 6.598 tests werden afgenomen bij 5.328 leerlingen en medewerkers. De tests waren bij 146 leerlingen en negen leerkrachten in achttien verschillende scholen positief voor het coronavirus.

Het grootste deel van de positieven zit dus bij de schoolgaande jongeren tussen 5 en 12. Daar werd vroeger amper getest. De Britse variant werd op 18 januari voor het eerst in een school vastgesteld: in de Olfa school in Edegem. Sindsdien was de variant aanwezig in zeven van de 23 scholen.

Guy Hans. ©  RR

Dit noemen de onderzoekers verontrustend, gezien deze variant veel besmettelijker is. “We zien dus duidelijk dat er besmettingen zijn bij zeer jonge kinderen”, zegt medisch directeur Hans. “Ook de mutaties duiken bij hen op. Dit komt nu aan het licht omdat we hen ook meer testen.”

Snelle verspreiding

Tot echte uitbraken kwam het in twee scholen: basisschool De Brem in Zandvliet en de Joodse school Jesode-Hatora Beth-Jacob in Antwerpen. In de andere ging het om geïsoleerde gevallen, maar in sommige wordt nog bijkomend getest.

“We merken dat er bij deze kinderen minder uitgesproken symptomen zijn, maar de besmettelijkheid is wel hoog”, zegt Hans. “Door contact tracing zien we dat het virus zich dan zeer snel verspreidt binnen het gezin en dat de volwassenen er wel ziek van worden. Het is dus belangrijk om te weten dat scholen bronnen van verspreiding zijn. Het is noodzakelijk dat de klaslokalen geregeld worden verlucht en de leerlingen binnen hun bubbel blijven door bijvoorbeeld te lunchen in het klaslokaal. Voor de leerlingen in de derde graad moet mondmaskerplicht toch worden overwogen.”

LEES OOK: Mee met de UZA-testbus: “Hopelijk kan dit later een vaccinatiebus worden”

 ©  JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER