©  Joren De Weerdt

RECEPT. Drie gefermenteerde drankjes voor Tournée Minérale

Ze zijn complex, zurig, gezond én populair. Voor wie nog nooit gefermenteerde drankjes proefde, is februari – de maand van Tournée Minérale – het ideale moment om eens kombucha, kefir, gember- of kurkumabier te proberen. Wij geven je alvast drie recepten.

LEES OOK: Waarom gefermenteerde drankjes weer hip zijn

1. Kombucha (met vruchten)

 ©  Joren De Weerdt

Kook 1,5 liter water en laat er 2 theezakjes in trekken. Voeg 200 gram rietsuiker toe. Laat het mengsel afkoelen tot maximaal 30 graden. Doe het samen met een kombuchazwam of scoby in een glazen, gereinigde pot, die je afdekt met een theedoek. Wil je er een andere smaak aan geven, voeg dan vruchten of kruiden toe. Laat de kombucha 7 tot 14 dagen in een donkere ruimte op kamertemperatuur (zo’n 20 tot 25 graden) fermenteren. Hoe langer je het laat staan, hoe zuurder je drankje.

2. Gember- of kurkumabier

 ©  Joren De Weerdt

Doe 2 eetlepels geraspte gember of kurkumawortel in een glazen voorraadpot en doe er water bij tot het juist onderstaat. De bokaal sluit je nog niet luchtdicht af, maar je legt er bijvoorbeeld een keukenhanddoek op. Voeg elke dag 2 eetlepels geraspte gember of kurkumawortel en 1 eetlepel rietsuiker of agavesiroop toe. Roer elke dag eens. Na ongeveer een week zullen belletjes ontstaan. Nu is je bug klaar.

Vanaf nu kan je de bug in een afgesloten pot in de koelkast zetten en toevoegen aan vruchtensap of water. Voor 1 liter sap moet je twee lepels bug toevoegen. Laat het geheel 2 tot 3 dagen bij kamertemperatuur fermenteren. Het mengsel is een week houdbaar in de koelkast. Draai er wel af en toe de dop af, want de fles kan door het fermenteren ontploffen.

3. Gember- of vruchtendrank met melkwei

 ©  Joren De Weerdt

Laat 500 gram (biologische) volle yoghurt uitlekken in een neteldoek in een glazen pot. Voor dit drankje heb je zo’n 5 cl melkwei nodig. Doe het in een fles en voeg er geraspte gember (hoeveelheid naar eigen smaak), het sap van 1 citroen en 75 gram rietsuiker aan toe en meng met 1 liter water. Laat dat brouwsel 5 tot 7 dagen op kamertemperatuur staan. Na ongeveer een week begint het drankje te bruisen en kan je het drinken. Je kan de gember ook vervangen door verse vruchten, zoals bessen, of appelsap gebruiken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER